Заветите на Левски обединиха ученици от четири държави, които работят заедно по европейския проект „Кампании, свързани с миналото и бъдещето“.

Кои са именитите исторически личности, чиито идеи са особено актуални и днес. С проучването за живота и делото на своите национални емблеми са се заели ученици от България, Италия, Унгария и Румъния. Партньор по него е СУ „Пейо Яворов“. Училищен екип взе участие във втората работна среща в гимназията с икономически профил “Maria Teiuleanu” в Румъния. Първата мобилност, на която бяха набелязани основните цели и задачи, се проведе през октомври в италианския град Фоджа, област Пулия.

„Основните дейности по време на пребиваването в северната ни съседка бяха свързани с едногодишната работа на учениците по проекта, а именно представяне на две исторически личности от всяка държава, чиито възгледи и послания остават непреходни. Предложенията бяха подложени на международно гласуване в платформата еTwinning за училищно сътрудничество в Европа чрез използване на информационни и комуникационни технологии. Това е основният комуникационен канал за всички дейности и крайни продукти. Левски събра най-много гласове”, пояснява координаторът по проекта Танчо Агушев – преподавател по биология в СУ „Пейо Яворов“.

На 10-класника Иван Шепелев се паднала нелеката задача да направи авторска презентация за Апостола на свободата. Той представил националния ни герой като икона на българската свобода, чиито идеали за чиста и свята република обединяват нацията ни, като цитирал и крилатата му фраза: „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Учениците от Фоджа разказали за първата италианска астронавтка Саманта Кристофорети, която държи рекорда за жени за най-дълъг престой в космоса при полет и най-дългия непрекъснат космически полет от европейски астронавт. Тя е и първият човек, направил и изпил еспресо кафе в космоса.

Кралицата на Румъния Мария Единбургска представили учениците от училището домакин. Тя е създател на една от най-популярните забележителности по българското Черноморие – Двореца в Балчик. По време на Първата световна войната Мария е милосърдна сестра на Червения кръст и полага грижи за ранени войници. По това време написва и книгата си „Моята страна“, с чиито продажби финансира организацията.

Българските ученици презентирали също едно от големите имена в българската живопис – Владимир Димитров – Майстора. Видеофилмът за него изработила Дара Пешева от 9 а клас. Яница, Ванеса, Ангел и Илия от 8 а клас представили патрона на училището – големия поет Пейо Яворов.

Всички участници се постарали по максимално атрактивен начин да разкажат за своите държави, градове и училища. На Владимир, Дара, Емилия и Анелия от 9 а клас се паднало да направят презентация за Пловдив като най-стария жив град в Европа, а Иван и Стилян от 10 б клас представили 112-годишното училище – СУ „Пейо Яворов“.

„На специално организираната изложба, представящата различните националности, българският щанд предизвика огромен интерес. Изложихме за дегустация традиционни наши сирена, кашкавали и колбаси. Истински фурор предизвикаха домашно правената баница, лютеницата и сладкото от рози. Нямаше как да минем без български фолклор – неравноделните тактове изумиха младежите от партньорските училища, които пробваха да научат Криво хоро под напътствията на пловдивските си връстници“, разказа преподавателят по английски език Красимира Попова.

След презентациите учениците работили заедно в смесени групи. Търсили прилики и разлики между представените национални герои, исторически личности и творци, техните идеи и послания. На финала всеки от екипите изработил презентация с общите послания и идеи на, на пръв поглед, напълно несъпоставими личности.

Домакините от Румъния организирали и богата културна програма. Гостуващите учители и ученици посетили замъка Бран, който се издига на хълма над прохода Рукър – Бран, свързващ румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като Замъка на Дракула – графа вампир от книгата Дракула на Брам Стокър. Младежите имали шанса да видят също замъка Пелеш, наречен по името на течащата наблизо планинска река, който се слави като един от най-красивите в Европа. А на финала да влязат и сградата на румънския парламент в Букурещ.