Гимназистите от училището домакин демонстрираха как да си направим цветни бои със сок от червено зеле, сода бикарбонат и лимонена киселина

Експериментална демонстрация „Забавна химия“ събра ученици от Математическата гимназия и децата от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование. Инициативата се реализира по идея на Ученическият съвет, чийто председател е Цветомир Дафов. Заедно с него в забавните лабораторни опити участваха още  Калоян Йорданов, Мериан Стоянова и Маргарита Шопова.

Техни гости бяха 11 ученици със специални образователни потребности от 7 до 12 клас, които се добиха кураж да се включат в правенето на химичните опити. Най-голям интерес предизвика изригващ с цветна пяна вулкан с помощта на кислородна вода, веро и сладкарска боя. Учениците от МГ показаха как можем да си направим цветни боички със сок от червено зеле, сода бикарбонат и лимонена киселина; изчезващ стириопор с помощта на ацетон; пластилин от нишесте и други загадъчни консистенции, получаващи се  при смесване на различни химични вещества.