Ремонтът започва, студентите се пребазират в Биологическия факултет на ПУ, обяви при откриването на новата академична година ректорът проф. Милчо Василев

DSCF1810

Дългоочакваният ремонт на Жълтото училище започва. Реновирането на сградата, която е национален паметник на културата от първостепенно значение и се стопанисва от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, трябва да приключи за 8 месеца. Или поне такива са обещанията на бургаската фирма, която е спечелила конкурса за обществена поръчка. Ще бъдат изградени допълнителни стени от вътрешната страна на сградата, което ще даде възможност да се работи и през зимата, обясни ректорът проф. Милчо Василев.

За ремонта правителството отпусна 1.1 млн. лева, още 100 000 добави и община Пловдив. Средствата ще бъдат достатъчни и за обзавеждане на залите.

Докато трае реконструкцията част от занятията ще се водят в Биологическия факултет на Пловдивския университет, който се намира в съседство.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева приветства студентите за началото на новата академична година днес и изрази задоволство, че емблематичното Жълто училище ще бъде възстановено, въпреки че проблемът се точил години наред.

„Не губете посоката на пътя, вярата, че от вас зависи. Може да се откажете и пак да продължите, но ще разберете, че най-хубавото е било именно пътуването до целта. Нека не ви напуска усещането за мисия”, обърна се Гешева към младите хора на изкуството.

От името на първокурсниците приветствие поднесе Валентина Ликова, която ще учи хореография. Тя е завършила същата специалност в СУ „Кирил и Методий” и без да се колебае решила да се продължи по избрания път.

„Ще положим усилия да доразвием своя талант и да се превърнем в истински професионалисти. Защото изкуството може да промени реалността”, каза Валя и цитира популярните строфи на Ханчев: „За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори, ти всяка вещ и образ покрай тебе открий отново и пресътвори”.

Ректорът е изпратил предложение до Министерството на културата по повод българското председателство на ЕС. Вузът се ангажира да реализира фолклорни спектакли, класически и джаз концерти на студенти в НДК и „Бояна”.

Ректорите на четирите вуза по изкуства у нас – АМТИИ, НАТФИЗ, Националната музикална академия и Националната художествена академия, настояват желаещите да защитят дисертация за доктори да имат право да го направят чрез определен брой концерти или изложби, които да се зачетат за художествено-творческа докторантура. След което да представят само пред жури научна студия.

1 КОМЕНТАР

  1. Ремонта, като на централна сграда ли ще бъде направен? Да пада мазилка и изолационни материали от стрехите?

Коментарите са затворени.