Отборът на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника победи в направление „Мехатронни системи“ с устройство за 3D принтиране на шоколадови изделия

Презентирането на най-силния антиоксидант под формата на бонбони, шоколади, пудинги, мъфини и макарони донесе на Езикова гимназия „Иван Вазов“ първо място в категория „Храни“ на финала на ученическо състезание, организирано от Университета по хранителни технологии. В третото издание на форума, който се проведе в аула „Проф. Милен Бешков“, 80 отбора от цялата страна представиха своите идеи в четири тематични направления – храни и напитки; мехатронни системи; икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

„Създаване на животоподдържаща система за астронавти на Марс“ бе темата на разработката на Димитър Даскалов, Гергана Стоицева, Гергана Илиева, Мария Муташка и Борислав Симеонов от ЕГ „Иван Вазов“. В основата на проекта, чийто ръководител е преподавателят по биология Христина Костадинова, е астаксантинът.

„Астаксантинът е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества, към които приравняваме бета-каротина, лутеина, ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждане на микроводорасли, ферми за скариди и крил, а също и чрез някои видове мая. По същество представлява розово-червен пигмент, придаващ естествения цвят на редица ракообразни и риби (крил, рак, омар, скариди, сьомга, пъстърва)“, пояснява Костадинова.

Оказва се, че астаксантинът е най-мощният антиоксидант в природата – от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. Влияе благоприятно на очите, на сърцето, когнитивното здраве, кожата, увеличава и мускулната издръжливост. Поради своите антиоксидантни свойства астаксантинът може да помогне и за лечението на различни видове рак. Открити са краткосрочни и дългосрочни ползи от приема му за лечението на рак на гърдата, включително намален растеж на раковите клетки.

„След като се запознахме с неговите свойства, решихме че включването на астаксантин ще подобри здравето на астронавтите“, казват Димитър Даскалов от 11 д клас и Гергана Стоицева от 10 д клас. И решават да го добавят като съставка в храната.

Отборът на ЕГ „Иван Вазов“ спечели парична награда от 400 лева, а участниците в него получават „отличен“ 6.00, а оценката служи за прием в УХТ.

Още един пловдивски екип спечели първа награда и това са момчета и момичета от ПГ по хранителни технологии и техника. Те победиха конкуренцията в категория „Мехатронни системи“ с разработка на устройство за 3D принтиране на шоколадови изделия“.

Тази година за първи път бизнесът също избра своите фаворити и раздаде още 13 награди.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.