Спектакълът „Да се завърнеш в бащината къща” разплака родителите на подготвачетата от ДГ „Червената шапчица”

Живи картини от България накараха момиче, заминало да търси щастието си зад граница, да се прибере обратно в родината. Възстановки на героични мигове от историята, възрожденски песни и фолклорни танци пресъздадоха децата от подготвителна група „Звънче” на детска градина „Червената шапчица”. Спектакълът „Да се завърнеш в бащината къща” започна с раздялата на майка и дъщеря. Темата учителите съвсем не избрали случайно, тъй като емигрантската вълна не спира и много български деца избират да учат и работят в чужбина.

Представлението по случай 140 години от Освобождението се превърна в празник на паметта и гордостта, на родолюбието и патриотизма, в празник на човешкото достойнство, категорични бяха родителите, които се разчувстваха от пламенните изпълнения на децата си. Облечени в ризници, а на главата с шлемове, момчетата върнаха публиката в 681 година, когато войните на Аспарух поставят началото на българската държава. Малчуганите в четнически униформи пък припомниха сюблимни моменти от борбата за свобода, за която са отдали живота си стотици герои. Един от татковците в публиката не се сдържа и запя заедно с децата Чинтуловата „Боят настана”. С неподправен ентусиазъм децата изпълниха знакови български стихове и песни. Облечените в народни носии момичета припомниха фолклорните ни традиции и обичаи.

Педагозите от детската градина бяха заложили на щастливия финал, при който дъщерята се завръща у дома за радост на майката. Виновниците за хепи една – децата от „Звънче”, завършиха празнично с песента „Знамето ни е трицветно” и зарадваха родителите с байраче в цветовете на родния трибагреник.