Бившата класна на маестро Евгени Шевкенов заведе гимназисти на концерта „Малка нощна музика”, изненадата им сложи блестящия финал

„Получавал съм стотици подаръци и награди, но този жест наистина страшно ме трогна”. Признанието е не от кого да е, а от световноизвестния цигулар Евгений Шевкенов – пловдивчанин, носител на почетно австрийско гражданство, връчено от Кметството на Виена и Правителството на Австрия за извънредни постижения в областта на изкуството. Изненадата, която му направиха гимназисти от ЧСУ „Дружба” след края на концерта „Малка нощна музика” снощи в Дома на културата, истински разчувства именития музикант. Изумлението бе още по-голямо, когато на финала на сцената се качи и бившата му класна от Музикалното училище – Теменужка Балинова. Сега преподавателката по български език и история бе дошла с настоящите си ученици от частното училище. На които, съвсем естествено, разказала за големия творец и музикант и организирала група от 50 гимназисти да посетят концерта. По нейна идея  концертът „Малка нощна музика” от серията камерни концерти на Държавна опера Пловдив  се превърна в трогателна среща между учениците й и някогашния неин възпитаник, днес професор по цигулка в Консерваторията „Рихард Вагнер“ във Виена и гражданин на света. Концертирал е като цигулар и диригент в близо 40 държави, както и на сцената на едни от най-престижните концертни зали като „Карнеги Хол”, „Музикферайн” и Концертхаус, „Метрополитън център”, „Осака Симфони”, Дворец на изящните изкуства. Децата пък решили да направят сладка изненада, като поръчат торта от шоколад във формата на инструмента, на който свири Шевкенов.

„Подобни срещи с успешни българи са истинско вдъхновение за децата”, категорични са от училището. Към инициативата с готовност се присъединили и родителите.

.