До 300 лева премии за първия учебен ден

Директори, стигнали тавана на заплатите, според директивата на МОН, остават без увеличение

Бъдещите първокласници нямаха търпение да влязат в училище.

Жена на 47 години с висше педагогическо образование и 22 години професионален опит. Това е обликът на средностатистическия български учител, сочат данните на международното изследване TALIS. Във фокуса на изследването попадат както преподаватели, така и директори. Проучването на Организацията за икономическо сътрудничетво е проведено в 34 държави.

Докладът за България за пореден път доказва застаряването на кадрите и малкият брой педагози под 25 години, които са едва 0.6 на сто. Учителите до 30 години са 2.8%. Най-много са преподавателите между 50 и 60 – над 40 на сто. Въпреки че работещите в системата не са удовлетворени от нивото на заплащане, 94 на сто от анкетираните са заявили, че са щастливи от професията си. Това ни поставя на шеста позиция след Мексико, Малайзия, Фландрия, Испания и Норвегия.

До 300 лева премии ще бъдат раздадени в различните училища за новата учебна година. Кой какво допълнително материално стимулиране ще получи зависи от делегирания бюджет, но директорите са длъжни да дадат премии според Колективния трудов договор на общинско ниво. Що се отнася до заплатите на самите школски шефове, тези, които са стигнали тавана за съответния вид училище според броя ученици, възнаграждението не се променя. Най-ниско е възнагражданието на директорите в училища до 50 деца – 680-700 лева. В школата с 900 ученици заплатата варира между 970 и 1020 лева, а най-висока е в гимназиите с над 1400 деца – 1180. Промените в правилата за определяна на работната заплата на директора бяха фиксирани със заповед на министър Тодор Танев през юли.