Математическата оглави класацията за НВО в областта със 182 точки. Най-нисък резултат – 18 точки, са постигнали учениците от ОбУ „Пенчо Славейков”

Математическата гимназия постигна среден резултат от 182 точки по български език и математика, което я постави в челото на класацията по успех от националното външно оценяване за Пловдивска област. Явилите се ученици са 58, като 40 имат над 90 точки по математика, а 13 – максималните 100. По български над 90 точки са събрали 35 ученици.

На второ място, но с най-голям брой ученици – 203, се нарежда СУ „Патриарх Евтимий”. Средният брой точки по двата предмета е 143. Третата позиция е за ОУ „Душо Хаджидеков”, където децата са 118, а точките 137. Само с точка разлика на четвърто място е ОУ „Алеко Константинов”, където децата са 80.

В топ 10 попадат и три частни училища. Петата позиция е за ЧОУ „Бъдеще” със 131 точки. Същия брой точки събира и ОУ „Екзарх Антим I”. На следващо място е ЧСУ „Дружба” със 129 точки. Само точка по-малко има ОУ „Княз Александър I”, където учениците са 189. С равен брой точки – 122, са СУ „Черноризец Храбър” – 116 деца, ЧОУ „Слънчев лъч” – с трима ученици, и ОУ „Райна Княгиня” със 127 седмокласници.

С най-нисък среден резултат по двата предмета е ОбУ „Пенчо Славейков”. Там общият брой точки е 18. С по 19 точки са асеновградското ОУ „Никола Вапцаров” и ОУ „Панайот Волов”. По 20 точки имат учениците на СУ „Найден Геров” и ОУ „Хр. Смирненски” в Ново село.

Министърът на образованието коментира на пресконференция днес, че резултатите по математика остават тревожно ниски. Учениците с по-слаби оценки от предходни години са ги понижили още. Напредък отбелязват училищата със средни и високи резултати от миналия випуск.

1 КОМЕНТАР

  1. Имам питане, но не знам към кого да го отнеса. Защо матурата по математика е толкова сложна? Това, което ме озадачава е, че дори децата от математическата гимназия са срещнали затруднения. Само 13 от 58те деца имат 100 точки, а се очаква, че те са най-подготвените по математика.
    Тогава и логичния въпрос, след като матурата е трудна дори за възпитаниците на математическата гимназия, то как се е сторила на децата от общообразователните училища и паралелки?? Какъв шанс са имали да изкарат високи оценки?? И какво точно се цели с тези толкова сложни матури?
    Не разбират ли от министерството, че по този начин демотивират децата!?

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.