Ученици от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ се включиха в уъркшоп с гостите от цирк „Дебре Берхан“

Етиопска циркова трупа разучи движенията и жестовете на ръценицата в танцовата зала на СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Преподавателят по хореография Боян Алексиев и неговите ученици показаха на гостите си характерни стъпки за някои шопски танци, а след това магията на танца вплете африканския темперамент в българската ръченица, която изиграха заедно.

Цирк “Дебре Берхан” гостува на Пловдив до 9 октомври с представлението “Имам мечта”, чието послание е включването и равните възможности за момичетата във всички социални, културни и професионални дейности. Гастролът е по проект на Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив, който има за цел да събира виртуално и реално младежи и преподаватели от Европа и т.нар. Глобален Юг, за да учат едни от други за проблемите и решенията в различните краища на света и за това как младите хора могат да бъдат главните действащи лица за онази трансформацията, която ще осигури добруването на бъдещите поколения и съхраняването на планетата.

Двете трупи –на гости и домакини, споделиха характерни особености за културата, обичаите и танците си и всички се съгласиха колко допирни точки има между двата народа. Етиопците показаха характерни движения от различни райони в своята страна, които учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий” с ентусиазъм заучиха. Финалът беше повече от екзотичен – всички заедно повториха научените стъпки и движения от етиопските танци на фона на българска народна песен.

„Изкуството отново доказа, че може да обединява хора, нации и мечти. Танцът е един, а приятелството е на два такта разстояние“, категоричен е хореографът Боян Алексиев.

Цирковите изпълнители направиха зрелищна демонстрация в училищния двор за радост на учениците от всички класове в училището.