Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски грабна първото място в конкурса „Учен за един ден“

Есе на петокласник от Стамболийски бе публикувано тази сутрин в официалния сайт на НАСА.  Съчинението под заглавие “Луната на Сатурн Енцелад” на Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“ е класирано на първо място в националния конкурс „Учен за един ден“. Момчето спечели в категория 5-6 клас и получи грамота, предметни награди и публикация на български и английски език в авторитетното онлайн издание.

„Искрата се запали в часовете по Човек и природа, а след това Тео се записа в клуба по астрономия и природни науки “Аз изследвам”, който аз ръководя. Започна да натрупва солидни знания, последваха участия в олимпиади и състезания по астрономия“, разказа преподавателят му Роза Рангелова.

Ученици от СУ „Отец Паисий“ са взели участие и в националното състезание “Космически пътешественици”, където отборът им „Галиео“ печели второ място. Участниците, сред които и Теодор, работили по мисия „Ганимед- загадъчният гигант“. Състезанието се провежда за първи път и е за ученици от 5 и 6 клас. Отборите имали за задача да изберат маршрут за космическо пътешествие, да го проучат и да опишат как ще се осъществи. От “Галилео” определили Моника Камбурова за художник на екипажа, Александра Пашкулева станала лекар в мисията, за космонавт-инженер бил избран  Атанас Стоянов, с ролята на космонавт-изследовател бил натоварен Петър Аризанов, а функциите на космонавт –навигатор изпълнявал Теодор Тинков. Съвети как да се справят по време на пътешествието учениците получавали от научния си ръководител Роза Рангелова. От 20 тима в първия етап на състезанието, но до финал журито допуснало 9, сред които и „Галилео“. Отборите трябвало да отговарят на 3 астрономически въпроса, да напишат кратко представяне на планетата Земя и да отправят послание до участниците във въображаема извънземна среща, както и да изработят с подръчни материали защитен сканфандър за изследване на непозната планета. Жури, начело с космонавт-изследователя Красимир Стоянов класирало на престижното второ място учениците от Стамболийски.

Ето и есето на Теодор:

“Луната на Сатурн Енцелад”

За мен най-интересна е луната спътник на Сатурн Енцелад, наричана още Сатурн 2. Изследвана е през 2004-2005 г. от космическата мисия „Касини – Хюйгенс“, която е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция. Учени от НАСА са открили голям океан под ледената повърхност на Енцелад и данни за атмосфера на спътника.

Малката луна с диаметър само 500 километра изхвърля водни пари и лед от пукнатини върху заледената си повърхност, наречени „тигрови ивици“. На Енцелад извират топли струи. Според събраните данни от „Касини – Хюйгенс“ извиращата вода е богата на минерали, тя пробива ледената кора на луната и изхвърля струи под формата на гейзери от газ и лед.

При първоначални изследвания в гейзерите са открити само прости молекули, но впоследствие екип от международни учени в публикация на сп.Нейчър описват откриване на сложни и богати на въглеводород макромолекули, които са градивните елементи на живота. Според учените от Университета в Колорадо луната Енцелад е единственото небесно тяло в Слънчевата система, с изключение на Земята, където топлите води и скалите си взаимодействат под почвата.

Тази дейност ни дава основание да предполагаме за някакви форми на извънземен живот. След като на Земята бяха открити организми на океанското дъно, които живеят без светлина, можем да мислим, че в условията на Енцелад е възможно да съществува някакъв живот. Но все още, тъй като инструментите на „Касини“ не са били достатъчно чувствителни, не е засечена форма на живот.

На 15 септември 2017 година космическата сонда „Касини – Хюйгенс“ контролирано изгаря в плътната атмосфера на Сатурн поради изчерпване на горивото си. След тази дата няма изследвания за луната Енцелад. Ако имах възможност бих изпратил сонда с по-чувствителни инструменти и прибори, която да може да прелети по-близо или дори да кацне на спътника, да изследва релефа му и да докаже наистина има ли живот на него. Интересно и ценно би било да научим дали наистина сатурновата луна Енцелад поддържа някакъв живот.

Дали някои издръжливи микроби, които живеят в райони с изключително горещи температури, в близост до дълбоководни хидротермални извори биха оцелели там. Това би било голямо откритие, което е от изключителна важност и трябва да се увеличат усилията в посока търсене на живот на Енцелад и отвъд него.

2 КОМЕНТАРА

  1. И да кажа нещо за Теодор няколко часа подред госпожата ни Роза Рангелова отменяше часовете за да пише есето на Теодор това не е чесно.И друго и аз продължих на националното състезание. Моля отговорете

  2. Моите уважения към положения от ученика труд да синтезира информацията! Похвално е, че се интересува от подобна научна тематика. Поднесеният материал обаче не е есе, не се вписва в този литературен жанр.

Коментарите са затворени.