„Спедитор-логистик” е втората нова професия, по която училището обявява прием за новата учебна година

Електромобилите влизат като специалност в Професионалната гимназия по транспорт. Все повече автомобилни компании вече имат и изцяло електрически модели. Тенденциите показват, че производството и продажбата на електромобили стремглаво ще се повишава през следващото десетилетие с оглед на липсата на вредни емисии и доста по-малкия разход. Това е причина училището да разкрие новата специалност „Електрически превозни средства”. Учениците ще изучават електроника, двигател на електромобила, а в 11 и 12 клас ще имат практически занимания. Дотогава гимназията се надява да има и собствен електромобил.

„Спедиция, транспортна и складова логистика” е втората нова специалност, по която ще има прием за първи път.

„Спедиторът e доставчик на услуги и посредник, той избира най-подходящия вид транспорт и превозвач, за да отговори на нуждите на клиента. Професията е изключително актуална, защото има много сфери на приложение и  дава възможност за професионална реализация във всички дейности в транспорта, в които са включени логистичните, спедиторски и складови услуги. Такива кадри се търсят не само от спедиторския бранш, но и от транспортните, куриерските, производствените или търговските фирми”, обяснява директорът Нина Божилова. В момента по данни на Националното сдружение на българските спедитори във вътрешнообщностния европейски пазар спедиторите организират 65% от товарните превози с автомобилен транспорт, 95% от тези по въздух и 65% от тези по море.

Гимназията обявава прием и за дуална паралелка по професия „Техник по транспортна техника”. В 11 и 12 клас учениците ще работят по трудов договор в реални компании срещу възнаграждание, а отличниците имат шанс и за стипендия.

„Електрообзавеждане на транспортна техника” и „Автомобилна мехатроника” са другите две специалности, по които могат да кандидатстват сегашните седмокласници. Практиката е във водещи автосервизи.

Училището предлага на всички свои ученици безплатно обучение за водачи на МПС, категория В, подготовка по управление на автомобили VW Polo.

Подаването на документи за участие в първо класиране е в училищата гнезда от 20 до 26 юни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.