„Спедитор-логистик” е втората нова професия, по която училището обявява прием за новата учебна година

Електромобилите влизат като специалност в Професионалната гимназия по транспорт. Все повече автомобилни компании вече имат и изцяло електрически модели. Тенденциите показват, че производството и продажбата на електромобили стремглаво ще се повишава през следващото десетилетие с оглед на липсата на вредни емисии и доста по-малкия разход. Това е причина училището да разкрие новата специалност „Електрически превозни средства”. Учениците ще изучават електроника, двигател на електромобила, а в 11 и 12 клас ще имат практически занимания. Дотогава гимназията се надява да има и собствен електромобил.

„Спедиция, транспортна и складова логистика” е втората нова специалност, по която ще има прием за първи път.

„Спедиторът e доставчик на услуги и посредник, той избира най-подходящия вид транспорт и превозвач, за да отговори на нуждите на клиента. Професията е изключително актуална, защото има много сфери на приложение и  дава възможност за професионална реализация във всички дейности в транспорта, в които са включени логистичните, спедиторски и складови услуги. Такива кадри се търсят не само от спедиторския бранш, но и от транспортните, куриерските, производствените или търговските фирми”, обяснява директорът Нина Божилова. В момента по данни на Националното сдружение на българските спедитори във вътрешнообщностния европейски пазар спедиторите организират 65% от товарните превози с автомобилен транспорт, 95% от тези по въздух и 65% от тези по море.

Гимназията обявава прием и за дуална паралелка по професия „Техник по транспортна техника”. В 11 и 12 клас учениците ще работят по трудов договор в реални компании срещу възнаграждание, а отличниците имат шанс и за стипендия.

„Електрообзавеждане на транспортна техника” и „Автомобилна мехатроника” са другите две специалности, по които могат да кандидатстват сегашните седмокласници. Практиката е във водещи автосервизи.

Училището предлага на всички свои ученици безплатно обучение за водачи на МПС, категория В, подготовка по управление на автомобили VW Polo.

Подаването на документи за участие в първо класиране е в училищата гнезда от 20 до 26 юни.