Необходимо е да се създаде Експертен съвет към Съвета по сигурност, който да акцентира върху особеностите на етнорелигиозните общности у нас, коментира за „Уча в Пловдив” специалист по етническите въпроси

България е във фокуса на организаторите на терористични атаки в световен мащаб. Необходими са спешни мерки, за да няма противопоставяне на християни и мюсюлмани, малцинство и мнозинство. Това коментира за „Уча в Пловдив” експерт по етническите въпроси по повод вербуваното от Ислямска държава 16-годишно момче от елитно пловдивско училище. Специалистът, който членува в национално представени организации и е автор на множество изследвания и публикации по темата, предпочете да остане анонимен, но заяви категорично, че не можем да бъдем спокойни след случилото се.

Искаме или не, нашата страна е афиширана поради историческите събития, противопоставящи християнството и мюсюлманството. Това е достатъчно, за да се фокусират определени терористични ислямски групи към България. Етнорелигиозните отношения у нас също не са спокойни. Обществена тайна е, че част от ромското население в Южна България се радикализира, което е реална опасност за сигурността на държавата. Тази омраза, която всекидневно се насажда против етносите, особено против ромите в България, не само усложнява ситуацията в страната, но ускорява процеса на етнорелигиозен конфликт и създава опасност за сигурността и териториалната цялост на България, твърди експертът.

На базата на това той прогнозира, че има предпоставки за терористични атаки в България. Според него столицата не представлява интерес, ако изключим  държавните учреждения, като Народното събрание, МС, МВР, Президентството.

Пловдив обаче е изключително уязвим, тъй като има генерално консулство на Турция и подобен акт може много лесно да стане причина за световна новина. Съществуват и 4 мюсюлмански квартала. Един от които е сред най-големите в Европа – „Столипиново”. Населението е 60-хилядно, от което около 55 000 са мюсюлманите. От 334 000 жители на Пловдив, мюсюлманите са около 85 000, което е базисен проблем за града.

Когато става въпрос за религия, мюсюлманската общност в Пловдив се обединява за много кратко време, твърди експертът и припомня слуха от 2013 година, че ще бъде нападната Джумая джамия от християни и фашисти. В рамките на 40 минути от махалите пред джамията дошли над 1000 души, въоръжени и готови да защитават ислямската религия и храма.

По мнението му Кърджали, Шумен, Силистра, Добрич, Варна са останалите градове, за които има потенциална опасност от атентати.

Експертът е на мнени, че без много шум и напрежение трябва да се направи актуален анализ на етнорелигиозната ситуация в България, но не от кабинетите и офисите от София, а от теренни изследвания и наблюдения. Особено внимание трябва да се обърне на миллета в Южна България, които ускорено се радикализират на база ислямизацията и ислямските секти – нурджии, салафити, уахабити. Нужно е да се извърши цялостна проверка в България колко души имат право на оръжие, с каква цел и дали са психически здрави, препоръчва специалистът.

Според него Главно мюфтийство следва да се активизира при регламентиране на дейността на някои мечити и джамии в България, и то преди всичко в кварталите, където живеят роми и миллета. По думите му е необходимо да се проведе специална среща по този повод с представители на МС, дирекция „Вероизповедание” при МС, служители от Главно мюфтийство, граждански организации с цел превенция на радикализацията сред част от мюсюлманите в България.

Експертът дава пример как във Франция вече има приет закон за ежедневната сигурност, който можел да се мултиплицира и у нас.

Препоръката му е да бъде създаден Експертен съвет към Съвета по сигурност, който да акцентира върху спецификите и особеностите на етнорелигиозните общности в България.