Какви птици се срещат в региона и какво да правят, когато срещнат змия, научиха децата

Старт на кампанията „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив” даде днес в ОУ „Елин Пелин” директорът на РИОСВ доц. Стефан Шилев. Изборът неслучайно е попаднал на школото в район „Западен”, което е първото екоучилище в града, което от 2001 година работи в посока на екообразованието и позитивното отношение към природата. Той припомни, че на 2 февруари се отбеляза Световният ден на влажните зони, а един от най-големите и значими обекти в региона е Марица.

„Близо 30 са водолюбивите птици, които живеят по поречието на реката, която е защитена зона по НАТУРА 2000“, обясни на учениците доц. Шилев. И напомни, че всички трябва да опазваме биоразнообразието в природата и да се грижим за чистотата на нашия град.

Учениците видяха презентация за богатото разнообразие на животински видове в страната. В открития урок се включи също биологът и природозащитник Минко Михайлов, който разказа за видовете змии, които се срещат в региона и как трябва да се реагира при среща с тях. Темата е особено актуална след вчерашната драма в търговски център „Град”, където няколко часа гониха избягала от терариум боа. Михайлов показа и фотоси на птици, които се срещат в региона – папуняк, синигер, пчелояд  и кълвач. Истински възторг сред децата предизвикаха снимките от пътешествията му по света и срещите с екзотични животински видове.

В открития урок се включи и кметът на район “Западен” Димитър Колев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.