Какви птици се срещат в региона и какво да правят, когато срещнат змия, научиха децата

Старт на кампанията „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив” даде днес в ОУ „Елин Пелин” директорът на РИОСВ доц. Стефан Шилев. Изборът неслучайно е попаднал на школото в район „Западен”, което е първото екоучилище в града, което от 2001 година работи в посока на екообразованието и позитивното отношение към природата. Той припомни, че на 2 февруари се отбеляза Световният ден на влажните зони, а един от най-големите и значими обекти в региона е Марица.

„Близо 30 са водолюбивите птици, които живеят по поречието на реката, която е защитена зона по НАТУРА 2000“, обясни на учениците доц. Шилев. И напомни, че всички трябва да опазваме биоразнообразието в природата и да се грижим за чистотата на нашия град.

Учениците видяха презентация за богатото разнообразие на животински видове в страната. В открития урок се включи също биологът и природозащитник Минко Михайлов, който разказа за видовете змии, които се срещат в региона и как трябва да се реагира при среща с тях. Темата е особено актуална след вчерашната драма в търговски център „Град”, където няколко часа гониха избягала от терариум боа. Михайлов показа и фотоси на птици, които се срещат в региона – папуняк, синигер, пчелояд  и кълвач. Истински възторг сред децата предизвикаха снимките от пътешествията му по света и срещите с екзотични животински видове.

В открития урок се включи и кметът на район “Западен” Димитър Колев.