Гагарин с кучето Лайка, Княз Игор, Пушкин и Чебурашка дефилираха на празника на руския език, ученици раздават пелмени и кавказки шишчета

Екатерина Велика и Петър I дадоха старт на празника на открито.
Екатерина Велика и Петър I дадоха старт на празника на открито.

 

Реформаторите Eкатерина Велика и Петър I се озоваха в Руската гимназия днес и даже си направиха селфи. Знаковите исторически личности оживяха на празника на руския език в ЕГ “Иван Вазов” и бяха сред ВИП персоните на тържеството. По традиция училището организира дни на езиците, които се изучават – английски, немски, френски, испански и италиански, като за първи път тази година се прави ден и на руския, който е втори задължителен за всички. Истинска еуфория предизвика появата не на кого да е, а на Пушкин, който сам рецитира емблематичното си стихотворене “Я помню чудное мгновение”.

Дегизирани като известни личности, учениците произнесоха техни прочути реплики. На сцената се появи дори Княз Игор, в чийто образ се превъплъти Стефан от 10 а. Гагарин с кучето Лайка, анимационните герои Чебурашка и Крокодила Гена допълниха колорита на празника.

“Целта ни е представим руския език и култура. Всичко трябва да е полезно, образователно и забавно. Интересът към руския никога не е стихвал при нас. Все повече ученици се записват именно заради  този език. Допирът до голямата руска култура и научна школа си остава актуален и до ден днешен”, коментира преподавателят по руски Ивелина Чепилска.

Учители и ученици имаха шанса да опитат популярни ястия от руската кухня – пелмени, пряники, блини и руска салата. Отбор десетокласници даже приготвяха на място в двора кавказки пикантни шишчета, при вида на които си облизваш пръстите.