DSCF8961

Противоречиви информации от Министерството на образованието поставиха на изпитание ръководствата на езиковите и Математическата гимназия в Пловдив. Повод за хаоса се оказа директивата за промяна на наименованията. Директорите трябваше да изпратят доклад до Регионалното управление по образование за това как предлагат да се нарича училището им, а инспекторатът да изпрати данните в МОН. Спазвайки новия закон за предучилищното и училищно образование, според който единствената възможност е да добавят към досегашното наименование “профилирани”, директорите правят такава заявка. Срокът, поставен от РУО, е 1 август.

Ненадейно обаче от МОН вчера неофициално обясняват на директорите да не бързат с промяната, тъй като днес ще има извънредно заседание на парламентарната комисия по образование. Причината – масовото недоволство на родители на ученици от езикови гимназии в страната, които скочили да бранят имената, и настояват елитните училища да продължат да се наричат по същия начин.

Така че препоръката на МОН е да се изчака до 1 септември, когато ще се появи новият държавен образователен стандарт за дейността на образователните институции. Да обаче пловдивските директори вече са направили заявка за промяна, както повелява законът, а информацията е подадена в Агенцията по вписвания.

Директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов упява да реагира в последния момент и да изтегли подаденото за промяна име с допълнението “профилирана”. Същото става и с ЕГ “Пловдив”. Те запазват старите си имена до излизането на стандарта в началото на септември. ЕГ “Иван Вазов” и Френската обаче ще се наричат профилирани, тъй като не успяват да изтеглят документите си и вече имат дори нов печат. След това, ако МОН излезе със становище, че езиковите гимназии ще се наричат по същия начин, директорите ще трябва да преминат отново цялата процедура по промяна. Което е свързано с допълнителни разходи за сметка на делегирания бюджет. Те са категорични, че цялото объркване идва от липсата на стандарти.

Търговската гимназия запазва името си, тъй като е с национален статут. Това се отнася за Художествената и гимназията за сценични и екранни изкуства. Профилираните гимназии и основните училища ще се наричат по същия начин. СОУ-тата стават СУ – Средни училища. Печатите с изображението на държавния герб, които се полагат на документите за завършена степен на образование, също трябва да се сменят с нови – те се изработват от БНБ и ще бъдат предоставени на МОН след заповед на министъра.

В съответвие трябва да се приведат още училищната документация и банковата сметка на школото. Трябва да се променят трудовите договори на всички директори, както и на хилядите учители и възпитатели. Помощник-директорите следва да се преназначат на длъжността заместник-директори, възпитателите стават учители, а младши учителите и възпитатели – просто учители и възпитатели. Всичко това трябва да стане до 15 септември.

 

1 КОМЕНТАР

  1. За всичко са виновни от МОН. Побъркаха директорите на училищата с новия закон (ЗПУО). Публикуваха “Календар на директора”. Публикуваха указания за директорите – http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2001. И какво излезе накрая . Директорите които си вършат съвестно работата като г-жа Николова на ФЕГ “Антоан дьо Сент-Екзюпери” и г-жа Николова на ЕГ „Иван Вазов“ ще трябва да извършват двойна и тройна работа. А тези директори които не са спазили изискванията и сроковете на МОН са изрядни. Крайно време е да се спре с това безумие на чиновниците от МОН (РИО) и да оставят директорите на училищата да работят спокойно.

Коментарите са затворени.