12303994_1666665016680738_7463561174337874311_o1

Приза „Глобално училище” от конкурса на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи прибави към многобройните си отличия ЕГ „Иван Вазов”.

На тържествена церемония в представителството на Европейската комисия в София бяха наградени 11 училища в първата по рода си надпревара за принос към идеите на глобалното образование и тяхното разпространение. За своята последователна и активна дейност Руската гимназия зае второ място в страната, като, освен приза, получи и парични средства  за реализиране на предстоящи дейности.

„Нашето училище има много голям опит  в глобалното образование. В часовете по задължителна подготовка и извънкласните дейности се разглеждат теми като “ООН и целите на устойчиво развитие”, “Цели на хилядолетието за развитие” , “Правата на човека”, “Основни документи и институции за защита на правата” по етика и право,  история и цивилизация,  „Зависимости” в часовете по психология и логика, „ Алтернативни източници на електроенергия”,  Боклукът – съкровище на 21 век” в часовете по химия и физика,” Болести в глобалния свят”, „ Биологичното разнообразие и неговото съхранение” в часовете по биология. Направата на макети в часовете по химия за алтернативните видове енергия и опазване на околната среда представят новите възможности. В часовете по български език и литература и по чужд език се разглеждат теми за ценностите, уважението, да живеем заедно, против дискриминацията, за толерантността”, обяснява Анелия Митева – главен учител и преподавател по философия.

Многобройни са участията на гимназията в международни и национални  проекти, свързани с глобалното образование: „Цели на хилядолетието за развитие”, съвместно с “Отворено образование”,  екологичен проект „За по-устойчив Дом” по програма „Жан Моне”,  проект „Да учим Европа чрез дейност”,  „Образование на бъдещето” с Института на информационни технологии на ЮНЕСКО, ”Междукултурен мост за създаване на екологично съзнание” по програма „ Коменски”, а също и по е Twinning – “ Global food”.

Интересната култура на страните от Европа се представя не само в часовете, но и като празници на езиците, които обогатяват познанието и преживяванията на учениците. Празниците на испанския, италианския, английския, френския, немския и руски език представят богатството на културата и историята на страните. В глобалното общество е много важно да не забравяме корените си. Затова допринесе празникът на българския дух, посветен на Априлското въстание.

Преподавателят по философия Анелия Митева с наградата.
Преподавателят по философия Анелия Митева с наградата.

„Нашите ученици са съпричастни към хората, които се нуждаят от помощ. В училището ни непрекъснато се осъществяват благотворителни акции, концерти, базари. Редовни са посещенията в домовете за деца без родители. Много от нашите ученици членуват в младежкия Червен кръст, клуб „ Интеракт” и различни доброволчески организации.  Имаме опит, който ще продължим да се обогатяваме. Нашите ученици трябва да стигнат до убеждението, че всеки може да допринесе този свят да стане по-добър и по-справедлив”, категорична е Митева.

В гимназията от 13  години съществува клуб по гражданско образование „ Гражданин на Европа, гражданин на света”, който работи активно за създаването на активна гражданска позиция на младите хора.

1 КОМЕНТАР

  1. Да налягат над българското и да забравят за “европейското”, което е с много нива зад нас колкото и да не ви се вярва..

Коментарите са затворени.