Радина Величкова се нареди на трето място в световната ранглиста за девойки под 18 г. за 2023 г.

Еднократна стипендия за изключителни постижения ще получи деветокласничка от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, която направи впечатляващо представяне на Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години в столицата. Радина Величкова успя да подобри два национални рекорда.

15-годишната атлетка от „Ботев“ – Пловдив подобри рекорда на България в тази възраст още в сериите със 7.50 м, а след това повтори това постижение на финала за убедителната си победа. С постижението си на 60 м Радина подобри националния рекорд на Габриела Лалева – 7.52 м от 2007 г. Пловдивчанката се нареди на трето място в световната ранглиста за девойки под 18 години за 2023 г. Величкова се класира и за финала на скок дължина с опит от 5.56, а вечерта взе бронзов медал с щафетата 4х200 м на отбора си „Ботев“.

„Във Вътрешните правила за ученическите стипендии сме предвидили клауза за възможност за финансова награда като еднократна стипендия за заемане на призови места в конкурси и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта. Така че Радина ще бъде поощрена от училището за изключителните си постижения“, каза директорът Мариела Николова.