Пълните шестици от приемния изпит по химия и биология са шест, утре обявяват първо класиране

Една четвърт от кандидат-магистрите за Медицинския университет имат слаби оценки на изпита по химия. 14 на сто са двойките по биология, става ясно от изнесените днес резултати. Шест са пълните шестици по биология, девет – по химия.

Припомняме, че приемният изпит за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ е под формата на тест с два модула – биология и химия, като за тях се поставят отделни оценки. Модулът по биология включва 8 типови задачи, съобразени с учебния материал за задължителна подготовка от 8, 9 и 10 клас, и избрани теми от профилираната подготовка. Модулът по химия съдържа въпроси и задачи от учебното съдържание за задължителна и профилирана подготовка от 8 до 12 клас, които обхващат материал от органична и неорганична химия.

Тази година за трите магистърски програми кандидатстват 1164 момичета и момчета. МУ ще приеме 350 първокурсници – 150 по медицина, по 100 стоматология и фармация.

С оценка от 5.50 до 5,99 по биология са 102 кандидати, а по химия 124. От Много добър 5 до 5,49, са 147 кандидати по биология и 129 по химия.

Първото класиране ще бъде обявено утре, 12 юли, след 16 часа.