Eдна трета от петокласниците у нас не са усвоили новата учебна програма по география. 42% от тях пък не са научили почти нищо за континента Африка – един от двата нови компонента (заедно с Антарктида), които през миналата учебна година бяха добавени към досегашната програма. Това показват резултатите от извънредното национално външно оценяване, спуснато изненадващо от просветното министерство броени дни преди края на учебната година. В него взеха участие петокласници от 212 училища в страната или 9 на сто от целия випуск.

50-минутният тест е бил от 25 въпроса, 7 от които с кратък свободен отговор по модела на международните изследвания PISA, TIMSS и PIRLS. Задачите са били разпределени в две по-широки теми – география на Африка и общо географско познание.  80% от въпросите са проверявали разбирането на учебния материал и приложението му, а останалите 20 на сто – възпроизвеждането на наученото.

От министерството отчитат, че над 70% от тийнейджърите са постигнали резултати над поставения праг от 50%.
Те е трябвало да посочат къде в континента има най-големи годишни валежи, а възможните отговори са били по крайбрежието на Средиземно море, в планините на Сахара, в Заирската котловина и по крайбрежието на пустинята Намиб. В друга задача се изисквало да сметнат колко километра ще пропътуват по права линия между две африкански столици, ако разстоянието между тях на географската карта с М 1:20 000 000 е 10 см.

Средният постигнат резултат от учениците е бил 15.6 точки от максимални 25.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.