Специалистите от Националната мобилна група за психологическа подкрепа на МОН ще консултират учители и директори на училища и детски градини как да постъпват в случаи с деца в риск, риск от насилие или в кризисни ситуации.

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков е създадена организация във всеки от шестте центъра за психологическа подкрепа към МОН, които работят в страната – в София-град, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, да се приемат сигнали и да се обсъждат конкретни случаи от българските училища.

Целта на тази мярка е да се подпомогнат учителите да защитят деца в риск като подават своевременно сигнали, за да се окаже необходимата подкрепа. Заедно с това те ще могат да обсъждат текущи ситуации и помощ за намиране на най-верните решения в тях. Ще се оказва и методическа подкрепа за разпознаване на белези от психологическо или физическо насилие сред учениците.

До това решение се стига след няколко случая в страната, при които учители споделят, че се чувстват оставени сами в кризисни ситуации. Очаква се мярката да бъде от голяма подкрепа за по-малки и отдалечени училища, в които няма постоянно назначени психолози.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.