12593857_1161607383873538_64522473517066734_o

Изравняване на единния разходен стандарт за целодневно, който е два пъти по нисък, към този за ученик в задължителна форма. Това е предложението на образователния синдикат на „Подкрепа” към МОН. Мотивът е, че така ще бъдат стимулирани директорите да инициират целодневна организация. Според синдиката директор, който преустанови учебния процес на две смени също трябва да получи финансов бонус, за да е мотивиран да го направи.

Приемът за първи клас да се поеме организационно от МОН, общините и техните структури, предлага още „Подкрепа”. Така щял да се създаде баланс при разпределение на учениците между училищата в съответния регион. За да се случи това обаче, приемът трябва да е централизиран, като родителите да избират до две училища, а основният признак при разпределение на учениците да е по местоживеене.

„В новия образователен закон има стандарт за физическа среда, в който са вменени задължения към общините да осигурят съответното квадратура за ученик, целодневна организация, сигурността на учители и ученици, столово хранене, отдих и спорт. Въпросът е какво  ще се случи на практика, след като 560 училища са на две смени и за да изпълнят общините задължението си за целодневна организация, то трябва да изнесат поне половината от учениците от тези 560 училища”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

По данни на МОН 1674 училища осигуряват топла храна, като повечето са избрали кетъринг, което означава, че общините трябва да построят столове за хранене в близо 1000 школа.

Но най-трудната мисия на общините е за осигуряване на отдих и спорт в учебните звена, защото в системата има 1678 физкултурни салона, като много от тях са приспособени класни стаи. Само две училища в цялата страна имат по два физкултурни салона, а  плувните басейни са едва 100.