В рамките на нашето европредседателство ще обсъждаме създаване на механизъм за наблюдение, каза днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Деница Сачева

DSCF2085

Единна система за наблюдение ще следи дали децата, подлежащи на задължително образование, ходят на училище и в коя държава от ЕС. В рамките на нашето европердседателство България обмисля да стартира инициатива за изграждане на механизъм за наблюдение в рамките на образователните системи на държавите членки на ЕС.

„Трябва да сме сигурни, че при свободното движение на хора децата не са ощетени и се обучават. Това е едва от големите ни задачи, която се оказа проблем и на европейско ниво. Към момента няма достатъчно добра система, която да следи дали децата, напуснали дадена държава със семействата си, са записани в страната, в която са отишли да работят или живеят”, заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Тя бе под тепетата за връчването на удостоверения за придобита професионална квалификация на трайно безработни жени от Столипиново.

Сачева припомни, че по националната програма за задържане на децата в училище са идентифицирани адресите на над 170 000 ученици. 17 000 от тях са върнати обратно в системата, като усилията сега са те да останат за постоянно. 82% от обходените семейства са се оказали в чужбина.