Директорът Николай Радев награди 46 ученици, носители на отличия от национални олимпиади, конкурси и състезания

Творческа енергия, ентусиазъм и упоритост за постигане на нови високи резултати и осъществяване на най-смелите мечти, за да пазят славата на една от най-ярките емблеми на града. Това си пожелаха днес учениците от ЕГ „Пловдив“, които отбелязват патронния си празник в Деня на Европа. И дадоха обещание с вдъхновение и всеотдайност да издигат авторитета на Английската.

Водещите на събитието се върнаха в годините назад, за да припомнят, че преди 65 години, през 1958 г., пловдивски интелектуалци подемат инициативата да се открие училище, което да отговори на изискванията за международно сътрудничество, икономически и културен обмен със страните от Западна Европа. Именно Пловдив се явява най-подходящото място за реализирането на тази инициатива, защото със своята хилядолетна история той се е превърнал в пример за съвместно съществуване и интеграция на различни етноси и култури.

Директорът Николай Радев за пореден път припомни, че влизащите в града минават първо край Английската и че безкрайно се гордее да бъде начело на училище с такава история и настояще. Той връчи награди на 46 ученици, носители на отличия от национални олимпиади, състезания и конкурси. Емил Манчев е лауреат на националната олимпиада по български език и литература и по английски език. Антоанета Андонова е лауреат на олимпиадата по български, а Райна Голева – на националната олимпиада по философия. Николай Панделиев се класира на първо място на олимпиадата по български във възрастова група 8-10 клас, а Кристина Йочева зае второто място.

След официалната част сцената завзеха талантите на гимназията, сред които вицешампионите на България в стандартните танци – деветокласниците Румяна Хаджиева и Борислав Атанасов. По традиция на празника на училището се състоя и тържественото награждаване на победителите в литературния конкурс, организиран от Фондация „Стоил Куцев – Даскала“. Приветствие по повод празника бе отправено и от Асоциацията на завършилите Английската гимназия ПЕЛСА, които организират среща на поколенията на 3 юни на Римския стадион.

Повече от час публиката аплодира изпълнения на художествени гимнастички, фолклорни и модерни танци, балет, поп хитове и евъргрийни.