Посланик Жоел Мейер връчи отличието на директора Вихра Ерамян, откри табелата на входа и повече от час разговаря с учениците за кариерата си на дипломат, за образованието и бъдещата им реализация

Със знак за качество за високи постижения в преподаването на френски език бе удостоена Езикова гимназия „Иван Вазов“. Посланик Жоел Мейер връчи сертификата на директора Вихра Ерамян и задно откриха табелата на входа на училището в присъствието на представители на дипломатическата мисия, ученици и учители от паралелките, изучаващи френски език.

Създаден през 2012 г., знакът LabelFrancÉducation се присъжда от Министерството на Европа и външните работи на Франция за високи постижения в преподаването по и на френски език на езиковите гимназии, в които най-малко един учебен предмет се изучава на френски.

“С голяма отговорност и чест приемам този сертификат. Той е признание за преподавателите по и на френски език през годините в гимназията, отличие за всички учители, които в момента работят с учениците”, каза директорът Вихра Ерамян.

Повече от час посланик Мейер и директорът на Френския културен институт Люк Леви разговаряха с учениците, събрани в кино залата на гимназията, на френски и отговаряха на въпроси за това как се става дипломат, какво е бъдещето на младите хора в Европа и по света.

„Баща ми казваше, че ако искам да бъде конкурентноспособен, трябва да говоря поне 7 езика“, сподели Леви, който знае английски, руски, сърбохърватски, чешки, малко норвежки и литовски, както и френски, разбира се. Той посъветва учениците да не спират да учат чужди езици, които отварят нови светове пред тях и разширяват мирогледа им.

Жоел Мейер пък говори хинди, тъй като е бил посланик в Индия. Препоръката му към момчетата и момичетата в залата бе сутрин и вечер да четат поне по пет минути на езика, който учат, за да затвърждават или добавят нови думи към лексикалния си запас.

На въпрос какъв е пътят, за да станеш дипломат, той разказа, че възможностите във Франция са две – да учиш във висшето училище за администрация, където се обучават всички висши чиновници и според това с какъв успех излизаш, можеш да избереш съответното министерство. Другият вариант е да положиш специален изпит и, ако го издържиш, тръгваш да растеш в кариерата. Неговият дипломатически път го отвел и в Кипър, където срещнал своята половинка. Бил е три пъти в Африка и твърди, че би се върнал отново, тъй като там срещнал прекрасни хора.

„В България съм впечатлен от начина, по който комбинирате модерното с традициите, от това как пазите културната си идентичност – това ви прави чаровни и кара другите да се интересуват от вас. Останах изненадан колко много фолклорни телевизионни канали имате“, сподели посланикът.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.