Пловдивските таланти грабнаха приза с пиесата „Годината на Рикардо”, представят България на международна сцена

Завиден актьорски талант и отлични езикови умения донесоха на учениците от ЕГ „Иван Вазов” първото място в Националния конкурс за театър на испански език. Пловдивските дарования завоюваха престижното първо място в оспорвана надпревара с 30 други училища от цялата страна. За да се почувстват като истински актьори, те разгърнаха дарбата си не къде да е, а на сцената на Националната академия за театрално и филмово изкуство.

„Годината на Рикардо” бе пиесата, подбрана от преподавателя по испански език в пловдивската гимназия Рикардо Хил Алваро, в която блеснаха Димитър Василев, Изабела Томова, Мария Славова, Митко Татаров, Никола Пейков, Християна Вълкова, Микаела Генова. И техните помощници зад кулисите. Спектакълът се състои от монолози, а героите, в чиито образи влизат ученици от испанските паралелки на 10 и 11 клас, говорят по злободневни теми.

Модерното режисьорско решение, силата на посланието и актьорската отдаденост на сцената спечелили журито, в което влизат представители на Испанското посолство, Институт Сервантес и МОН.

„Страшно се радвам на този успех, защото Рикардо Хил Алваро преподава в гимназията едва от средата на октомври и успя за толкова кратко време да опознае децата и да ги мотивира да се подготвят по такъв начин, че да спечелят. Положиха невероятни усилия и сме горди, че след седем години призът отново е при нас”, доволна е Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов”.

Пловдивските таланти ще представят България на международния конкурс за театър на испански език.