Основните права бяха казани на испански, италиански, английски, френски, немски и руски в инициативата на клуб „Гражданин на Европа, гражданин на света“

DSC07341

ЕГ „ Иван Вазов“ отбеляза международния ден на правата на човека  10 декември  с онлайн конференция между пловдивски ученици и техни връстници от гимназия Облонь – Киев и Европейски лицей в Баку. 12-класничките Ася Кирачена и Симона Пайталова  представиха  декларацията за правата на човека и нейното значение за съвременността, както и декларации за правата на децата и правата на жените. Преамбюлът на декларацията прозвуча на български, английски, руски език. Във видео се включиха учениците от Киев, които четоха на английски и украински, а учениците от Баку произнесоха някои от основните членове на азербайджански. В залата на пловдивската елитна гимназия пък  основните права бяха казани на испански, италиански, английски, френски, немски и руски – езиците, които се преподават в училището.

Клип с основни права  на децата засили интереса към темата и напомни, че всяко дете по света има право на образование и здравословен начин на живот.  Момичетата и момчетата показаха сериозни познания в областта на правата на човека. На финала всички заедно заявиха: „ Ние имаме права“ и вдигнаха надписи с основните привилегии на различните езици.  Инициативата бе част от дейностите на клуб „Гражданин на Европа, гражданин на света“ по проекта за създаване на материали и събития за  ЮНЕСКО училища по програма Еразъм+.

DSC07362