Христо Манолов е избрал специалност „Компютърни системи и технологии“

Христо Манолов e първокурсник от специалност „Компютърни системи и технологии“ в пловдивския филиал на Техническия университет, а заедно с партньорката си Борислава Иванова са европейски шампиони по спортна аеробика за 2023 година.

Разписанието на един негов ден е толкова „гъсто“, че понякога се налага да учи нощем. От два до три часа дневно бъдещият инженер програмист е на тренировки в спортната зала. После следват лекции и упражнения. У дома завършва с още 2-3 часа самоподготовка. Защото първи курс в университета започва с висша математика, физика и основи на програмирането, по които ще държи изпити на януарската сесия.

„На 6 години влязох за първи път в спортна зала „Дунав“ в Пловдив и оттогава не съм прекъснал тренировките си по спортна аеробика. Нашият спорт съчетава в себе си спортна гимнастика и акробатика. Пловдивската школа е най-добрата в България. Аз тренирам в спортен клуб „Аеробика АМД“. Завърших средното си образование в Хуманитарната гимназия, но от малък се занимавам с компютри, затова си избрах да уча специалността „Компютърни системи и технологии“, разказва Христо. На кандидатстудентския изпит изкарва 6,00 и така попада сред първите в списъка на приетите.

Спортът е научил младият състезател на нещо много важно: да работи в екип. За него е от изключително значение партньорката му Борислава Иванова да е уверена в спортните умения и силата му. Така двамата са готови с все по-сложни съчетания. За европейското първенство в Анталия националният отбор е бил на лагер в село Ябълковец, където тандемът Манолов-Иванова отработва до съвършенство своето съчетание. С Борислава започнали да тренират заедно като двойка през 2020 г.

„За моя приятна изненада колегите ми от групата много ме подкрепят в това, което правя в спорта. Радват се, когато ме видят да успявам на състезание. Не съм го очаквал, защото досега никой не се е интересувал от спортните ми постижения“, признава европейският шампион.