За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища. И през тази учебна година тя се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите нови учебни заведения ще бъде 10. Заявки за участие ще се приемат до 30 септември, а кандидатстването се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Учениците и учителите, които участват и изпълняват Програмата, ще получат информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и ще се запознаят с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения.

Учебната програма за училища посланици се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище. Бюрото на ЕП осигурява специализирано обучение за това как работи Програмата и предоставя подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат плакет. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програмата „Евроскола“, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.