Проявите са от 26 до 28 ноември, надсловът е „Учените в триъгълника на знанието”

Серия от атрактивни събития с гости от САЩ ще бъдат кулминацията на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените в града под тепетата. Проявите ще се реализират от 26 до 28 ноември. Те ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Проектът „Европейска нощ на учените“ се финансира от ЕК, а в България в програмата  ще се включат градовете София, Пловдив,  Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за  пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

На 26 ноември АМТИИ се присъединява към инициативата, като събитията ще се проведат в Концертна зала на централната сграда, достъпни са и онлайн на: https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0

Ректорът проф. Тони Шекерджиева – Новак  ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”, ще бъдат изнесени и две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доц. д-р Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доц. д-р Васил Колев.

Доц. д-р Петя Бъркалова от ПУ ще представи книгата с интервюта на журналиста Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Петата книга в тази поредица съдържа интервюта с учители с научна и образователна степен „доктор“. Те са избрани за герои на книгата не само защото  са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на връзката „учител-ученик“.

На 27 ноември директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2020 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0

Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“ По темата ще говори проф. Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.

На 27 ноември ученици, студенти и гости ще  могат да дискутират по проблемите на изкуството в условията на криза и новите възможности с проф. Емилия Константинова. Темата на дебата е: „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще приключи на 28 ноември в Артклас център, когато ще бъдат наградени победителите от Фотоконкурса „Моето училище”, ще има демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени” , обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години. Събитията ще приключат с  „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява главно чрез цифровите технологии и интернет.