Тя бе гост на кръгла маса в Аграрния университет, посветена на иновативната екосистема в Пловдив

„Пловдив има много добри университети, развит бизнес и институции, които успешно биха могли да станат част от най-актуалната тема в Брюксел в момента – създаването на Регионални иновативни долини. Щастлива съм, че България вече има два одобрени проекта, единият от които е на Аграрния университет“. Това коментира в Пловдив българският еврокомисар, който отговаря за иновациите, Илиана Иванова. Тя бе специален гост на кръгла маса във висшето училище, посветена на иновативната екосистема в област Пловдив.

100 милиона евро е ресурсът, предназначен за създаването на сто иновативни долини в Европа. Парите ще се отпускат не на квотен, а на конкурентен принцип – тоест най-добрите проекти ще бъдат подпомогнати, обясни Иванова. Тя очаква повече български региони да се включат в надпреварата за разпределянето на мащабните средства.

„Целта основно е да бъдат подпомогнати по-изоставащите региони, каквито са част от страните в Централна и Източна Европа. Така се дава възможност тези региони да се съберат заедно с по-напредналите, да се създадат възможности за местните общности, бизнес, образование, научноизследователски организации да бъдат заедно и по този начин да бъде наваксан процесът на изоставане“, подчерта българският еврокомисар. По думите й важното е на едно място да се съсредоточат колкото се може повече сили и добри практики, за да се правят общи проекти, които биха могли да търсят и допълнителни възможности за финансиране.

В кръглата маса участваха представители на пловдивските висши училища, научни центрове, браншови организации, бизнес организации. Те изразиха очакване Европа да подпомага и стимулира правенето на модерна наука, за да може страната ни да бъде изведена на по-предни позиции в европейската класацията за иновации.