„Основната ни мисия е борбата с невежеството”, казват младшите посланици на Европейския парламент от НТГ, които очакват за среща и втората тенис ракета на България Димитър Кузманов-Мико

Българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел е приела поканата и ще гостува на Евроклубовете на Националната търговска гимназия и ПГ по електроника и електротехника. В началото на декември м.г. бе даден официален старт на програмата „Училище посланик на Европейския парламент 2019-2020“, чиято основна цел е да подобри осведомеността сред учащите относно ЕС, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европарламента. Националната търговска гимназия и ПГЕЕ са сред десетте нови участници от страната в програмата.

Младшите посланици от двете пловдивски училища са в контакт с екипа на българския еврокомисар, откъдето днес потвърдили, че тя ще им гостува на 21 февруари. От Търговската гимназия се похвалиха, че общуват с Габриел в социалните мрежи и че тя лично им отговаря, след като се запознали по време на предизборната кампания в Пловдив. Изкуствен интелект, киберсигурност и иновации са темите, които ще поставят за дебат учениците от гимназията по електротехника.

До края на януари младшите посланици от Търговската ще проведат среща и с евродепутата Андрей Ковачев, за да коментират проблеми като присъединяването на Западните Балкани, развитието на малкия и средния бизнес и възможностите за младите предприемачи, какъвто е и профилът на гимназията. През април е предвидена среща с още един евродепутат – Ева Майдел.

„Основната ни мисия е борбата с невежеството. Омръзна ни да слушаме от наши връстници как нищо не зависи от тях, затова сме си поставили за задача да ги информираме за различните възможности, които им дава ЕС – да пътуват, да реализират проекти, да участват в програми за обмен”, казва председателят на Ученическия парламент Николай Николов, който е и младежки омбудсман на Пловдив.

В гимназията има 20 младши посланици, част от които вече влизат в ролята на лектори. В обучението на тема „ЕС и аз” се включва и зрелостничката Катя Кривчева, която на лесен и достъпен език разяснява на съучениците си каква е същността на ЕС, дейността на европейските институции, желанието на България да влезе в Шенген.

В програмата на Евроклуба на НТГ, който се ръководи от старши посланиците Таня Ванчева – учител по философия, и от историка Владимир Баев, е заложена и премиера на романа „Столицата” на австрийския писател Роберт Менасе, удостоен с германската награда за литература. В събитията за първите месеци на годината е предвидена и среща с проф. Ингрид Шикова – експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика” в Софийския университет.

Най-близката среща е тази с втората тенис ракета на България Димитър Кузманов-Мико. Той ще се срещне с учениците на Търговската гимназия на 17 януари.

„Поканихме го, защото е личност, която вдъхновява. Това е нужно на младите хора, а и Мико е пловдивчанин”, категорична е 9-класничката Петя Йорданова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.