„Това е знакова програма, затова ще се борим за тройно увеличение на бюджета”, каза днес в Пловдив председателят на Комисията по култура и образование в Европейския парламент Хелга Трюпел

„Градът ви вече няма да е същият след проекта „Европейска столица на културата”, каза британката Джули Уорд

„1 милион деца са се родили благодарение на „Еразъм”. Това е резултатът от обмяната на опит и добри практики сред учениците и студентите, който дава възможности да пътуват, да създават контакти помежду си и изгражда новите европейци. Тази програма е знакова и е постигнала повече от която и да е друга, що се отнася до чувството на принадлежност към Европа”.

Думите са на председателя на Комисията по култура и образование на Европейския парламент Хелга Трюпел. Комисията провежда днес и утре изнесено заседание в Пловдив, за да подкрепи домакинството на града като Европейска столица на културата.

На въпрос на „Уча в Пловдив” какви са перспективите за развитието на “Еразъм”, евродепутатите бяха категорични, че ще настояват за тройно увеличение на бюджета.

„Европейската комисия предлага двойно увеличение, но ние ще настояваме за три пъти повече средства. Твърдо вярваме, че инвестицията по „Еразъм” е много важна. Битката ще е трудна. „Еразъм” е програмата, която обединява всички проевропейски политически групи”, категорична бе Хименес Барбат от Испания. Когато казала на семейството си, че отива в Пловдив, никой от близките й не бил чувал за града. Но някой споменал, че Христо Стоичков е роден тук и така го локализирали на картата. „Искаме да насърчаваме културното мнонообразие”, каза още Барбат.

Британката Джули Уорд обаче обърна внимание на факта, че докато те работят за увеличение на бюджета, отделните правителства се стремят да намалят парите по „Еразъм”. Така че какви средства ще бъдат отпуснати зависи от следващия Европейски парламент. Уорд представи опита на Ливърпул, който е бил културна столица преди 11 години.

„Градът ви вече няма да е същият, защото сте натрупали и продължавате да събирате сериозен опит. Пловдив трябва да осъзнае тази стъпка на промяна  и да я използва за бъдещото си развитие не само в сферата на културата, но и на индустрията, науката и образованието”, каза Джули Уорд.

Комисията отговаря и за програмата „Европейска столица на културата“, от която до момента са се възползвали 60 града. Членовете посещават всички столици два пъти годишно, за да разберат как се реализира заложеното в програмата, по какъв начин се изразходват средствата, променя ли се инфраструктурата и доколко гражданите са приобщени към културните инициативи и събития.

След среща с кмета Иван Тотев евродепутатите се разходиха из квартала на творческите индустрии “Капана”, Античния театър и Малката базилика. Членовете се запознаха с проекта за Голямата епископска базилика, която е в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти. Те разгледаха и изложбите, част от програмата на Европейска столица на културата – “Дим. Истории за тютюна”, и откритата експозиция за 30-годишнината от падането на Берлинската стена.