Младши посланици от Търговската гимназия дебатираха по проекта за нулево замърсяване по програмата „Евроскола“ в Страсбург

Ученици от Националната търговска гимназия влязоха в ролята на евродепутати и заеха места в пленарната зала на Европейския парламент. Младшите посланици от Пловдив и членове на Евроклуба в училището взеха участие в програмата „Евроскола“, която включва симулация на законодателен процес и диалог с представители на ЕП.

„Основната тема за дебат беше проектът на ЕС за нулево замърсяване – Zero Pollution Ambition. Взехме активно участие в диалога и изразихме нашите опасения с квестора в Европарламента Кристоф Хансен и Вивиан Алю, отговаряща за екологичните въпроси. Няма да е пресилено да кажем, че и този път българските ученици бяха най-подготвени в сравнение с връстниците си от останалите страни на ЕС“, категорична е Александра Караиванова. Ученици от НТГ за трети път посещават институцията по програма „Евроскола“.

Като истински евродепутат, макар и за един ден, тя не спестява и критики около организацията на събитието: неефективността на начина, по който се избират говорители. Това ставало на случаен принцип, но с приоритет към неизказалите се до съответния момент. Така водещите били затруднени да запомнят вече изявилите се. След бележката, отправена от пловдивските ученици, била наложена промяна, така че ако някой бъде повторно избран, да предаде реда си на друг.

„Програмата е прекрасен шанс за всички ученици. Помогна ни да се запознаем по-задълбочено с механизмите на работа на ЕС и за политиката като цяло. Осъществихме контакти с наши връстници, с които ще работим съвместно в бъдеще по различни инициативи. Създадохме приятелства“, добавя Александра.