5179

Седмокласникът от ОМГ Евгени Кайряков се завърна със златен медал от Балканиадата по математика в Белград. Вундеркиндът е част от националния отбор, който завоюва общо 6 медала – 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови на 19-то поред състезание. Със злато се окичи още Иван-Александър Мавров от Софийската математическа. Среброто е за Борислав Антов – също от СМГ. Бронзови медалисти са  Кирил Байгачев от СМГ, Борис Барабов – СМГ, и Кристиян Василев от Първа частна математическа гимназия – София.

В Балканиадата участваха ученици до 15 години. Националният ни отбор зае престижното трето място, непосредствено след  Турция и Румъния и бе посрещнат днес на Аерогара София от експерти от Министерството на образованието и науката, представители на Съюза на математиците в България, преподаватели и родители.

Евгени Кайряков, за когото “Уча в Пловдив” писа като победител в няколко национални олимпиади, е приет с максимален бал 36 в Софийската математическа гимназия. Седмокласникът не се явява на национално външно оценяване по български и математика, тъй като имаше две пълни шестици от националния кръг на олимпиадите. Той е избрал да учи в София, тъй като е в националния отбор и това ще улесни подготовката му.

photo_verybig_1461557