„Не е лесно да се свържеш с друг ум от ново поколение“, каза американският образователен експерт на форума „Добрите практики на фокус“

„Ние, учителите, променяме животи и това е нашата супер сила. С тази промяна формираме следващите поколения. Всеки може да се сети за няколко свои учители, които са го вдъхновили и мотивирали“. С тези думи се обърна към близо 500 преподаватели, директори и образователни експерти от страната д-р Рима Шор, ръководител на Департамента за образователно лидерство в Банк Стрийт Колидж, Ню Йорк. Тя бе гост на двудневния форум „Добрите практики на фокус“, организиран от фондация „Заедно в час“ и prepodavame.bg. Учен и анализатор в сферата на образованието с множество публикации и книги за ранно детско развитие и основно образование, Шор участва в разработването на педагогически програми за образователен мениджмънт и общностно лидерство.

Като експерт с международен опит в развитието на училищни екипи, тя бе категорична, че преподаването е власт само по себе си.

„Овластяването означава да се гарантира на учителите, че разполагат с технологични ресурси, програми, възможности за професионално развитие, че получават подкрепа и посока от своите директори, че могат да творят. Въпреки, че аз не съм особено съгласна с термина „овластяване“, защото това е намек, че нямаме власт и някоя институция трябва да ни я даде“, разсъждава Рима Шор, която изнесе лекция на тема: “Овластяване на учителите” и проведе и две практически работилници, свързани със стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и как учители и директори да приложат ефективно добри практики от други училища.

Според нея ключовото нещо, от което имат нужда учителите, е време. За да адаптират иновациите за своята класна стая, за да взаимодействат и обменят опит помежду си. По думите й нито едно училище не съществува само за себе си, затова фокусът не бива да е просто върху академичните постижения, а върху възможността да се чуят и видят добрите примери на другите.

„Нашите ученици ни гледат постоянно, попиват ценностите ни, пристрастията, мислите, чрез нас се учат да работят в екип. С голямата сила идва и голямата отговорност. Защото не е никак лесно да се свържеш с друг ум от ново поколение“, обърна се към българските си колеги американският експерт.