Условието е да са минимум за 5 години, предвижда проект на Наредба за условията и реда за заплащане разходите за обучение за специалности с недостиг на висококвалифицирани кадри

Държавата ще финансира обучението на студентите, които сключват договор с работодател в България. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.

Ocнoвнaтa цeл на проекта e дa ce oптимизиpa вpъзĸaтa мeждy виcшeтo oбpaзoвaниe и пoтpeбнocтитe нa иĸoнoмиĸaтa и oбщecтвoтo. В своя пoзициятa пpaвитeлcтвoтo заявява e, чe нe тpябвa дa ce гyбят пoвeчe млaди и тaлaнтливи ĸaдpи, зaтoвa чpeз cтимyли щe ce oпитa дa paзвиe cпeциaлнocтитe, ĸъдeтo имa нeдocтиг нa виcoĸoĸвaлифициpaнa paбoтнa pъĸa.

Разходите ще се поемат напълно и частично.

Напълно безплатно ще е обучението на приетите студенти по държавна поръчка, а частично ще се поемат разходите на тези, които учат в платената форма на обучение. В този случай те ще плащат такса, равна на разликата между таксата им за обучение и частта, която се заплаща със средства от държавния бюджет.

Условието е студентите да са сключили договори с бъдещите си работодатели при ангажимента да работят за тях в продължение най-малко на 5 години. В проекта е посочено, че в този период те ще получават възнаграждение в размер на не по-малко от средната основна заплата в предприятието.

В наредбата отбелязват, че безплатното висше ще бъде осигурено само за тези специалности с недостиг на висококвалифицирани кадри.

Министерският съвет пък щe изгoтви cпиcъĸа c paбoтoдaтeлите, ĸoитo ще имaт гoтoвнocт дa пpиeмaт cтyдeнти пo тaзи пpoгpaмa. Едно от важните условия към тях е да са регистрирани в България и през последните 2 г. да имат среден списъчен брой на персонала над 20 души. Определени за целта министри ще внасят отговарящите на условията заявления в Министерския съвет, който ще приема списъка до 31 юли всяка година.

Договор ще се сключва между студент, записан в специалност от първия списък, и работодател от втория списък. Страна по договора ще е и висшето училище, представлявано от ректора или упълномощено от него длъжностно лице.

Освен работно място след завършването, фирмата ще трябва да осигури на студента и стаж по време на следването. Формите, мястото и времетраенето на стажа и др. също ще бъдат описани в договора.

Договорът ще се прекратява при: отписване на студента преди успешно завършване на обучението му; прекъсване на обучението на студента, освен поради болест или майчинство; отстраняване на студента от висшето училище; системно непосещаване от студента на договорения стаж; неосигуряване от страна на работодателя на условия за провеждане на уговорения стаж; прекратяване на работодателя без правоприемство; взаимно съгласие на страните по договора; обективна невъзможност на някоя от страните да продължи да изпълнява задълженията си по договора.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.