Подборът за шестгодишната програма ще става чрез национален конкурс, завършилите се задължават да се върнат в България до 12 месеца след дипломирането си

Държавата ще предостави в следващите 6 години средства за обучението на 180 български граждани в най-добрите чуждестранни висши училища, в които те да завършат бакалавърска или магистърска степен. Подборът им ще става чрез национален конкурс, като получилите финансиране се задължават с договор да се завърнат в България до максимум 12 месеца след семестриално завършване на обучението си и да бъдат наети в страната по трудово или служебно правоотношение за период от 3 години в рамките на 5-годишен период.

Това предвижда проекторешение на Министерския съвет за приемане на Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“, публикуван за обществено обсъждане. Общият бюджет на програмата е 40 млн. лв. За първата година – 2024-та, са предвидени 5 млн. лв., които са включени в бюджета за настоящата година.

Максималната сума, която може да се отпусне за един студент за целия период на обучение, е до 200 000 лева. Предвижда се да бъдат одобрени за подпомагане до 60 души годишно, които да учат в топ университети, определени според утвърдените международни класации QS World University Rankings, The Academic Ranking of World Universities (Shanghai Ranking) и Times Higher Education World University Rankings.

Изборът ще се прави от комисия, определена от министъра на образованието и науката. В нея ще влизат представители на МОН, един представител на академичната общност в България и/или чужбина и представители на организации, които притежават опит в подбора и подпомагането на български граждани за обучение в чуждестранни висши училища. Процесът по подбор е в три етапа – разглеждане на документите по допустимост; подбор на най-добрите кандидати въз основа на критериите за оценка; провеждане на индивидуално интервю. Графикът за изпълнение на Програмата през 2024 г. предвижда провеждане на информационна кампания и кандидатстване през месец май, подборът на кандидатите ще е през юни, а одобрението и подписването на договори и заминаване през юли – септември тази година.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.