Държавата ще гарантира студентски кредити за до 50 млн. лева през тази година, а не до 20 млн. лева, както беше  през предходните години, предвижда проект на постановление на Министерския съвет, подготвен от Министерството на образованието и науката. Документът е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации. Становища се приемат до 19 февруари.

Основната цел на кредитирането на висшето образование е осигуряването на финансова помощ за студентите и докторантите, които не са в състояние да покрият разходите си за обучение. Предложеният проект ще обхване системата на висшето образование, която включва 37 държавни висши училища, в това число 4 държавни висши военни училища, както и 14 частни вуза. Право на кредит по Закона за кредитиране на студенти и докторанти имат тези, които се обучават в редовна форма.

Увеличението на размера на държавната гаранция за студентските кредити има общо със заложените цели в Стратегията за висшето образование и Националната програма за реформи за увеличаване на дела на висшистите на възрасто 30-34 г. у нас до 36% към 2020 г., става ясно от доклада на образователния министър Красимир Вълчев.

Седем са банките в България, които предлагат специализирани студентски кредити за покриване на такси за обучение и разходи за живот – “Алианц Банк България”, “Банка ДСК”, “Българо-американска кредитна банка”, “Инвестбанк”, ЮПърва инвестиционна банка”, “Райфайзенбанк”, “Юробанк България” (Пощенска банка). Всяка от тях ще сключи индивидуално споразумение с Министерството на образованието и науката със съответния максимум на държавни гаранции за конкретната банка.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.