Децата от НУ „П.Р.Славейков” засаждат кедър за официалното закриване на седмицата на гората, променят еко кода на училището

20170401_115554_88

С дървени медали бяха отличени малките природозащитници от НУ „П.Р.Славейков” – първото еко училище в Пловдив. По покана на Регионална дирекция по горите младите еколози се включиха активно в Националната инициатива „Горски празник“, под надслов „Лесовъд за един ден“. Децата участваха в интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди, които им разказаха за своята професия. Малките природозащитници демонстрираха познания и умения за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях, придобити от задължителните и избираемите часове в училище. Всеки ученик  получи отличителна грамота и дървен медал, но най-ценният подарък за всяко беше живо вечнозелено дръвче – кедър. Някои от тях ще бъдат засадени в двора на училището на 5 април при официалното закриване на седмицата на гората. Директорът на Регионална Дирекция по горите ще награди  победителите в конкурса за най-красива рисунка: „Какво обичаме в гората“. Учениците от еко комитета при училището ще прочетат промяната в еко кода, който всички ученици ще приемат и следват, като обещание занапред. „Една нация се познава по отношението й към Природата”, „Природата разчита на всеки един от нас да поеме своята лична отговорност за нейното опазване” са част от принципите, които децата следват.

За поредна година училището продължава да работи по международните програми „Учим за гората“ със седалище в Копенхаген, „Да се храним разумно“ и „ Да намалим отпадъците -„LITTER LESS CAMPAIGN“ на американската компания Wrigley, при който учат, че отпадъците могат да имат и втори живот. От тази година стартира нов проект „Биорознообразие“ под егидата на Toyota, по който ще изследват почвата и ще събират листа от определени растения за хербарий.