Миналото ни учи да бъдем по-добри и стойностни хора, заявиха 10-класници от Хуманитарната гимназия

През 1851 година Найден Геров полага традицията на празника в тогавашното Епархийско училище

DSCF5481

Дъждът окъпа празничните шествия за Кирил Методий на двете пловдивски училища, чиито патрони са Светите братя. Хуманитарната гимназия премести тържеството си от площада пред паметника на Славянските първоучители в актовата зала, която трудно побра ученици и учители. Именно тук, в някогашното епархийско училище, през 1851 година Найден Геров полага традицията на празника. Представителна група от СОУ “Кирил и Методий”, въпреки лошото време, премина по Главната, за да стигне до барелефа в Стария град и поднесе цветя.

Учениците от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" пред барелефа в Стария град.
Учениците от СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” пред барелефа в Стария град

Водещите на тържеството – Мирослав, Гергана и Димитър от 10 а клас пристигнаха със снопове балони в цветовете на трибагреника. “Искаше ни се да повдигнем духа на учениците и учителите и да покажем колко сме щастливи, че ни избраха за водещи. Горди сме, че учим в това училище, през което са минали велики личности като Левски, Каравелов, Славейков. Времето е друго, но традициите не бива да се загърбват, а напротив”, категоричен е Мирослав, а Димитър добавя, че миналото ни дава основание да се замислим, че ако не са били великите ни предци, днес нямаше да празнуваме тук.

DSCF5471

 

“Това са личности, които никога няма да бъдат забравени, колкото и време да мине, те ни учат да бъдем по-добри и стойностни хора”, каза Гергана.

Под звуците на националния химн училището посрещна иконата с ликовете на Кирил и Методий. Заради лошото време представителна група ще поднесе венец пред барелефа им в Стария град, след което празникът продължава в Концертна зала.

Вместо на площада пред общината, талантите от “Кирил и Методий” се изявиха в залата на кметството на “Западен”. С почетен плакет бе отличен дългогодишният помощник-директор на училището Светла Петева.

DSC_1140