Пловдивският митрополит Николай на откриването на новата учебна година на семинаристите.

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че отпускат средствата за ремонт на сградата, в която учат 170 ученици

Пловдивският митрополит Николай на откриването на новата учебна година на семинаристите.

Сградата на Пловдивската духовна семинария ще бъде тотално реконструирана, след като премиерът Бойко Борисов е предложил на правителството да отпусне 600 000 лева за ремонт. Това обяви днес министър-председателят по време на посещението си в Мулдавския манастир „Св. Петка”. Там той бе посрещнат от пловдивския митрополит Николай, по чиято молба се дават средствата.

“Събраните от битката с контрабандата средства ни дава тази възможност. Поех ангажимент пред владиката и го изпълнявам. Синодът подкрепи на първо четене Закона за вероизповеданията, мюфтийството също, което ме радва”, каза Борисов.

В момента в семинарията се обучават 170 ученици. Тя води началото си от 1878 година, когато по настояване на Eкзарх Йосиф е основано свещеническо училище в Прилеп. Същото през 1883 г. е преместено в Одрин, а през 1892 г. е вече в Цариград и е преобразувано в четирикласно учебно заведение, известно като Цариградска духовна семинария. През 1913 – 1914 г. семинарията се прехвърля в България и се установява в Пловдив, където през септември отваря врати за първата си учебна година на родна земя.

По решение на Дирекцията по вероизповеданията през 1950 г. Пловдивската духовна семинария се слива със Софийската духовна семинария и заедно са преместени в Черепиш. След четиридесетгодишно прекъсване през 1990 г. учебният процес  отново е възстановен в Пловдив.

В сградата се помещава и Православната духовна академия, създадена по предложение на владиката през 2013 година. В нея се обучават редовно и задочно завършили средно образование.