1.png

Срокът за подаване на проектни предложения е 12 август

Дуалната форма на преподаване да бъде въведена пилотно в пет висши училища. Това е заложено в условията за кандидатстване по процедура „От висше образование към заетост“ по Програма „Образование“ 2021 – 2027 г. Срокът за представяне на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по нея е до 12 август, съобщава Изпълнителната агенция „Програма за образование“.

До края на периода за изпълнение на процедурата се очаква едно висше училище или негов филиал в Югозападния регион, който спада към регионите в преход, да е въвело дуалната система и четири – в по-слабо развитите региони (Южен централен регион, Североизточен, Северен централен, Югоизточен, Северозападен). Очаква се общо 2594 студенти да бъдат в дуална форма на обучение от стартиране на процедурата до 1 година след нейното приключване. От тях 432 следва да бъдат във висше училище в Югозападния регион, а 2162 – в по-слабо развитите региони.

В условията за кандидатстване е посочено още, че учебните планове и програми ще бъдат разработени и въдени предимно, но не само, в специалности в областта на техническите, педагогическите, природните науки, математика и информатика.

Дуалното обучение на студенти ще се провежда при конкретен работодател в реална работна среда под ръководството на ментор, с когото има сключено споразумение за партньорство, и при наставничеството на преподавател от висшето училище. Това са и лица, които съвместно ще изготвят програмата в съответствие със спецификите на съответната позиция. Обучението в реална работна среда по процедурата ще се провежда в пакети. Един пакет е с минимална продължителност от 40 астрономически часа и трябва да осигурява изпълнението на задачи, възложени от обучаващата организация работодател чрез ментора съгласно изготвената програма. Броят на пакетите за един студент се определя от висшето училище, съобразно идентифицираните потребности.

За един студент, който участва в апробиране на дуалното обучение при продължителност 40 астрономически часа, ще се отпускат по 153 лв. От тях 100 лв. ще бъдат за стипендия, а останалите – за преки разходи. По друга от дейностите над 40 000 студентите ще могат да се включат в практически обучения в реална работна среда (240 астрономически часа). То не трябва да дублира и няма да замества задължителното по учебен план практическо обучение, ако такова е предвидено.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.