Изпълнителният директор акад. Александър Балкански изрисувал автомобила си с животни в знак на протест срещу забраната им под шапитото

„Летящият мотоцклет”, балансьор върху стълба на 8 метра височина и каскади на летящо въже ще гледа от утре пловдивската публика

%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80

Чешки дресьор говори с кучета в новата програма на цирк „Балкански”, който вече опъна шапито в Пловдив и утре вечер представя премиерния си спектакъл. Невиждана досега дресура с Бордър коли, определяно като най-интелигентно от всички породи кучета, обещава да надмине и най-смелите фантазии на зрителите.  Поддава се лесно на дресировка, старае се да угажда всячески на своя господар и е изключително дружелюбно към децата.

„Летящият мотоциклет“ и „Гигантското колело на смъртта“, изпълнявани от носителите на „Сребърен клоун” от Световния цирков фестивал в Монте Карло и на „Икар” за цирково изкуство – Велизара и Николай Балкански, отново са кулминацията в програмата. И двамата артисти са с  двукратни Гинес рекордьори.  В спиращата дъха програма е и екстремният номер „Глобусът на смъртта”, който се изпълнява от шестима мотоциклетисти от далечна Колумбия .

„Отдавна бих сменил тези изключително опасни номера, но получавам хиляди мейли от публиката, затова ги запазихме”, уточнява изпълнителният директор акад. Александър Балкански.

%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%ba

В  спектакъла  участват  артисти  от  8  държави.  Румънка играе на летящо въже и прави невероятни каскади на 10 метра височина. Руски цирков артист балансира върху стълба на височина 8 метра. Украински жонгльори изпълняват номер, режисиран от акад. Балкански, а за настроението на децата от всички възрасти ще се грижи най-добрият клоунски дует на Португалия – Мариани.

На сцената ще блесне и удостоената с почетния знак на Министерството на културата „Златен  век” – еквилибристката Кристина Костова. Водещ на програмата е Иво Сивков – тазгодишният носител на награда „Икар” за цирково изкуство, който играе и велофигуристика.

По повод отсъствието на животни в програмата, заради забраната им в цирка у нас след 1 януари 2015 година, Александър Балкански заяви, че е изрисувал личния си автомобил в знак на протест срещу закона.

„Има държави, които са направили известни ограничения. Австрия променя закона, защото има заведено дело от европейския синдикат на дресьорите. В Скандинавия има ограничения за слоновете, но това е правилно, защото там е студено, а те се разболяват много по-лесно от пневмония, отколкото хората. В Барселона беше забранена борбата с бикове. Идеята беше да се забранят в цяла Испания, защото само тогава ограничението ще важи и за животните в цирка. Но Върховният административен съд на Испания отмени забраната в Барселона с мотива, че това е вековна национална игра, която е символ на страната. Така че няма да се забранят и животните. В цяла Европа, включително в бившия соцлагер може, а у нас – не”, коментира Александър Балкански.

Самият той е отправил искане за отмяна на чл. 27, но трябва да се заведе дело срещу държавата и законът да бъде върнат обратно в Парламента. Нормативният документ забранява използването на диви бозайници под шапитото. Според Балкански обаче далече в миналото остава практиката дресьори да ловуват животни в Африка. Всеки цирк развъждал собствени животни, за които ежедневно се грижи ветерианарен лекар, хранят ги добре и имат всички необходими условия.