Разнобой между министрите на образованието и здравеопазването за връщането на всички в училище

До утре в 11 часа родителите на учениците от 5 до 12 клас трябва да кажат дали са съгласни децата им да бъдат тествани, за да се върнат присъствено в училище. Училищните директори подават информацията през електронните дневници с молба семействата да попълнят възможно най-бързо декларации дали приемат прилагането на бързи антигенни тестове. На този етап не се уточнява точно от какъв вид е тестът, защото все още се чака заповед от МОН.

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник, обяви тази сутрин здравният министър Стойчо Кацаров.

Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява и регистрираната заболеваемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска. Освен това тестовете, провеждани в училищата през предишните две седмици, били с нисък процент на положителни резултати.

По думите на Кацаров за всички ще са осигурени щадящи тестове, а наличните количества, които в момента са в склада на БЧК, стигат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболеваемостта е над 250 на 100 000.

В същото време от Министерството на образованието и науката обявиха, че за да се върнат всички ученици в клас от 6 декември, има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако се тестват само веднъж в седмицата.Министерството на здравеопазването било информирано за този недостиг.

В момента МОН разполага с 520 260 теста – 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста. На този етап няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември, заявяват от МОН и уточняват, че досега са получили от Министерството на здравеопазването общо 1 597 460 теста.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.