Не искам нищо, освен да те видя на живо, пожелават си пловдивските деца в писма до Лапландия. Масово пишат телефони, вместо адреси, оставят и левчета

Намери гадже на приятелката ми, моли 16-годишна девойка

„Обещавам да стана по-добра, само мама и татко да не се карат и да са заедно”. Това е едно от често срещаните послания в писмата до Лапландия тази година. На доста деца родителите работели в чужбина, други пък били с разведени родители, затова мечтата им била семействата да се съберат поне за светлите празници.

По традиция „Български пощи“ организира детски конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Всяко хлапе, изпратило своето желание до Белобрадия старец, ще получи личен отговор от него, ако върху пощенския плик е изписан правилно адрес на подателя и е залепена марка от 65 стотинки.

Близо 1000 писма са получили от началото на декември до сега служителите от пловдивския клон на пощите.

„Винаги е имало тъжни писма, но с всяка следваща година като че стават повече”, казва Диана Ранчева. Тя е една от служителките в Централна поща, която приема посланията, а после разпраща отговорите.

Тази година през ръцете й минали много послания на деца, които страдат, защото семейството е разделено. Те отправят молби към Добрия старец мама и татко пак да се съберат.

Все по-често желанията са в емоционален план, а не са свързани с материални подаръци. Много от децата мечтаят просто да срещнат Дядо Коледа. Съмнявали се, че съществува, но откакто получили отговор на писмото си до Лапландия, вече били убедени, че е истински. Данислава даже го определя като най-добрия човек на света, а срещата с него – най-голямата награда.

„Казват, че не съществуваш, но аз вярвам в теб. Моля те, искам тази година да те видя”, казва пък 7-годишната Ани и добавя, че ще сложи в стаята си чорапче, а на прозореца – курабийки с мляко, за да похапне като дойде. Анастасия разказва, че била доста огорчена от майка си, която й признала, че тя, а не Дядо Коледа, слагат подаръците под елхата. Затова 10-годишното момиченце има едно желание – „да те видя на живо със собствените си очи и, спокойно, няма да кажа на никого”.

Въпреки че приятелите му го убеждавали как няма Дядо Коледа, Чавдар му доверява колко силно вярва в него, затова си поръчва радиоуправляем джип и праща поздрави на елена Рудолф. А 5-годишният Георги иска писта на Маккуин светкавицата и пожелава лек път с шейната.

Диана Ранчева истински се забавлявала, когато на мястото на адреса, малчуганите пишели номера на мобилния си телефон, за да улеснят джуджетата.

И тази година не липсват желания за айфони и всякакви модерни джаджи. „Моля те, донеси си на мама лаптоп, за да не ми ползва таблета”, заръчва Николай. Владимир пък си пожелава таблет с предна и задна камера, но уточнява, че сам ще си купи карта памет, за да не натоварва допълнително Дядо Коледа. Не забравя да поиска за баща си и батко си парфюм, а за мама – козметичен пакет.

„Съжалявам, че поисках толкова скъп подарък – I phone 6 plus, но моля те, моля те, моля те, да ми го донесеш”, пише Александър и добавя, че мечтата му е да спечели „България търси талант”.

Подготвителна група от детска градина „Биляна” пък изпратила групово писмо до Дядо Коледа. Децата обясняват как старателно учат буквите и числата и, за да няма грешки, са оставили списъка на входната врата.

„Ти получавал ли си подарък. Според мен най-много заслужаваш”, изненадва с въпроса си Таня. Момиченцето е скромно и иска само коня на Барби и машина за лак. 5-годишната Вики признава колко обича Дядо Коледа и се надява да я изненада с Ариел и Рапунцел, пъзел на Бел, лекарски костюми и рокля на принцеси.

Георги Ангелов пък пъхнал в плика желязно левче, тъй като не успял да намери марка. Момченцето иска светеща писта, а първокласничката Станислава се пита на колко ли години трябва да е станал вече Дядо Коледа и ще може ли да й донесе обръч и кънки.

„Помагам на мама да готви, прибирам си играчките и чистя с прахосмукачка”, разказва Радомир Ангелов, който дори ходел с баща си в пекарната да се учи как се прави хляб.

Не липсват и писма на възрастни, които, също като децата, се надяват да получат отговор от Лапландия. 16-годишна девойка пише: „Моля те, намери гадже на приятелката ми Ваня, че вече ми писма да ми мрънка на главата”.