Надпреварата за ръководния пост бе между двама заместник-ректори

Досегашният заместник-ректор по учебната дейност доц. д-р Боряна Иванова е новият ректор на Аграрния университет. 162 делегати на Общото събрание определиха преди минути кой ще ръководи висшето училище през следващите четири години. Доц. Иванова бе избрана от втори тур с 82 гласа. Проф. Попов получи 75 гласа. 5 бяха невалидните бюлетини. До повторното гласуване се стигна, след като на първи тур никой от двамата кандидати не успя да събере нужния брой гласове. Още тогава доц. Иванова поведе, макар и с един глас – 79 срещу 78 за опонента й.

„Уважаеми колеги, когато презентирах програмата си ми беше по-лесно, докато сега чувствам огромна тежест и отговорност. Знам какво ми предстои. Ще разчитам на вашата подкрепа, за да се справим. Ще дам всичко от себе си, за да направя Аграрния университет по-добро място. Благодаря на колегите от Учебен отдел, с които до момента работихме, както и на ректора проф. Христина Янчева, макар че тя имаше друг фаворит. Не мога да не отбележа, че тя е човекът, който ми е подал ръка и ме е водил в продължение на 12 години, благодарна съм“, обърна се към членовете на Общото събрание веднага след обявяване на резултата доц. Иванова.

Проф. д-р Христина Янчева излезе на сцената, за да я поздрави и каза, че им предстои заедно още месец работа. „Пожелавам на новия ректор сили, за да удържи университета на висотата, на която се намира“, заяви проф. Янчева. След два мандата начело на университета тя няма право да се кандидатира за поста.

Доц. д-р Боряна Иванова заложи на слогана „Позитивност, прозрачност, предвидимост”. Основните цели в предизборната й програма са ориентиране на цялостната дейност на университета към потребностите на пазара на труда, по-нататъшно развитие на университета като изследователски, иновационен и технологичен център, решаващ конкретни проблеми на селското стопанство и агробизнеса, модернизация на учебния процес и дигитализация на обучителната среда, съобразена със спецификата на отделните специалности. Доц. Иванова лансира идеята за децентрализация на бюджета за основните структурни звена. Тя предвижда ангажиране на бизнеса и браншовите организации в кандидатстудентската кампания, привличане на повече студенти от общностите на етническите българи и възстановяване на традиционните пазари на образователен продукт – Африка, Азия, Северна и Южна Америка, разкриване на специалности с обучение на чужд език, разработване на единни стандарти за административната и учебна работа по факултети и департаменти. Доц. Иванова заяви, че ще работи за усъвършенстване на системата за финансово управление на проекти, за осигуряване на равни възможности за растеж на всички членове на академичната общност и за преминаване към безхартиен документооборот. Предвиждат се и редовни срещи със Студентски съвет.

„Стабилност, развитие, европейска интеграция“ бе мотото на платформата на проф. Попов, чиято стратегическа цел е превръщането на АУ в модерен европейски университет, който осигурява високо качество на обучение и научноизследователска дейност, предоставя възможност за академично израстване на преподавателите и успешна реализация на студентите.

Разработване на нови бакалавърски, магистърски и докторски програми, създаване на Научен институт, Център за компетентност и участие в нови европейски образователни и научни мрежи са част от амбициите на новия ректор. В предизборната му програма е заложено 100-процентово изпълнение на субсидирания прием и провеждане на целогодишна кандидатстудентска кампания, както и въвеждане на мерки за намаляване броя на отпадналите студенти.

Според проф. Попов е необходимо актуализиране на учебните планове с акцент върху интердисциплинарния подход в съответствие с новите изисквания на пазара на труда и създаване на университетска комисия за учебна дейност. Той лансира идеята за хибридни специалности за придобиване на по-широка професионална квалификация, разработване и прилагане на индивидуален план за развитие на студентско и ефективно академично наставничество.

Акцент в платформата му е увеличаването на собствените приходи, допълнителното стимулиране на докторанти, завършили в срок обучението си, както и на научните им ръководители, гъвкавост при провеждане на студентските стажове в зависимост от специалността с цел осигуряване на пълноценен практически опит.

Кой е новият ректор?

Доц. д-р Боряна Иванова е завършила УНСС, където придобива бакалавърска, магистърска и докторска степен по икономика и управление на селското стопанство. Постъпва на работа в Аграрен университет през 2001 г. като асистент и последователно заема длъжностите старши и главен асистент, а през 2012 г. придобива академичната длъжност „доцент“. Била е научен секретар на катедра „Икономика“ от 2002 г. до 2011 г. През мандат 2011-2015 г. е директор на Учебно-информационния център на Аграрен университет, а през мандати 2015-2019 г. и 2019-2023 г. е заместник-ректор с ресор „Учебна дейност и акредитация“.

Има над 40 публикации и участва в повече от 20 вътрешни, национални и международни проекти. Научните й интереси са в сферата на развитието на селските райони, групите на производители, възможностите за развитие и утвърждаване на принципите на био и кръговата икономика, хранителната и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния и Русия. Владее английски и руски език.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.