Според главния здравен инспектор по-широкото разпространение на КОВИД-19 сред младите хора заплашва по-възрастните

Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи на КОВИД-19 в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви. Това заяви днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Бебе на 57 дни е сред новите случаи на заразени. То е хоспитализирано и в момента е в добро състояние. С потвърдена диагноза в болница е и 6-годишно дете. И двете деца са от Пловдив. Това съобщи  по данни на РЗИ  областният управител  Дани Каназирева.

„Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Невъзможно е цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както присъственото обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, коментира доц. Кунчев.

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за Covid-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5. Процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница, също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%.

Главният санитарен инспектор припомни, че голяма част изкарват заболяването със скрити симптоми или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учебната година ще стартира присъствено, но всяко училище трябва да има готовност за преминаване към обучение в електронна среда.

“Ако има едно-две болни деца от клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече и от различни класове, цялото училище ще минава на онлайн режим”, обясни още министърът.

Всяко училище ще има план, а МОН ще изработи препоръки какви мерки следва да се спазват и кога е наложително да се превключва към електронно обучение.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.