Камен Козарев, който е доктор по астрономия от Бостънския университет, говори за Слънцето и космическото време

 

В България ще се изгражда нов свръхмодерен радиотелескоп, което ще помогне на българските учени да изследват космическите обекти с уникални радионаблюдения. Мащабният проект предвижда българска наблюдателна станция на eвропейския радиотелескоп LOFAR, като страната ни ще бъде част от мрежата с още 8 държави.

Това обяви на онлайн среща с ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника днес доц. д-р Камен Козарев от Института по астрономия към БАН. „Слънцето и космическото време“ бе темата на лекцията на младия учен, която е част от дейностите по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Доц. д-р Камен Козарев е бакалавър по астрофизика от Уилямс Колидж в Масачузетс. Получава магистърска и докторска степен по астрономия в Бостънския университет, след което специализира 6 години в Центъра по астрофизика Харвард – Смитсониън в Кеймбридж. От края на 2016 г. работи в БАН и е хоноруван преподавател в Катедрата по астрономия в Софийския университет.

Пред деветокласниците и десетокласниците той обясни какво прави радиоастрономията специална и как се наблюдава небето чрез радиотелескопи. След като даде примери за съвременни радиотелескопи в различни държави, той постави акцент върху европейския LOFAR, който ще даде възможност за проучване на звездното небе, слънчевата активност, на това как са структурирани магнитните полета.

Научните изследвания на доц. Козарев са насочени към наблюдения с наземни и космически телескопи на слънчеви изригвания, при които се изхвърлят огромни облаци плазма и магнитно поле в междупланетното пространство.

Учениците бяха любопитни да узнаят мнението на учен от неговата величина за това дали сме сами във Вселената.

„Не знам да е получен сигнал от интелигентни източници на живот във Вселената, освен нас, но  ако е така, то това е огромна загуба на пространство“, сподели Козарев. И пожела на гимназистите да учат здраво, да се развиват и да бъдат катализатори на интересни практични идеи.