Социалните партньори се договориха с МОН да не се удължава учебната година със седмица и да се създаде нова работна група за промяна на документите с цел намаляване на административната тежест

Зелена светлина на Националната програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти бе дадена след заседание на Отрасловия съвет в областта на предучилищното и училищното образование. Тя ще се изпълнява в два модула – профилактика и рехабилитация. За първия са заложени 180 000 лв., а за втория – 200 000 лв. Основната цел е опазване живота и здравето на педагогическите специалисти, подобряване на здравословното им състояние, превенция на социално значими и професионални заболявания. Програмата обхваща учители, директори и други педагогически специалисти, включително и в частните детски градини и училища.

Модул „Профилактика“ предвижда нови мерки за здравето на преболедувалите COVID-19 педагогически специалисти. Те включват безплатен преглед и консултация, допълнителни профилактични прегледи и изследвания, извън тези в задължителното здравно осигуряване. Дейностите по Модул II са в най-широк спектър – от сърдечносъдови до заболявания на дихателната система, опорно-двигателния апарат, нервната система и на очите.

По данни на МОН едва в 4% от училищата ваксинираният персонал е над 70%, а в детските градини – 3%. В над 60% от училищата имунизираните са под 30%, а в градините са над 75%. Отрасловият съвет реши имунизираните да ползват два дни платен отпуск след първа или втора игла по избор. Те ще се прибавят към 56-е дни платен годишен отпуск, които с допълнителните стимули достигат 70 дни за учителите. В интернет пространството ще бъдат качени материали как да се осигури безопасна среда през новата учебна година. В кратки видеа с послания ще се включат синдикални и образователни лидери.

Относно промени на действащи наредби, Отрасловият съвет прие да не се удължава учебната година със седмица за други дейности, в портфолиото да не се включват документи, а опис на такива и да се създаде нова работна група за синхронизиране на нормативните документите и намаляване на административната тежест.