Close-up medical syringe with a vaccine.

44 на сто от учителите не желаят да се ваксинират, показва проучване на синдикат „Образование“ сред 1584 педагози

Допълнителният платен отпуск от 10 дни след преболедуван ковид ще може да се ползва от учителите максимум до 3 месеца. За това се разбраха днес на Отраслов съвет МОН, работодателските организации и синдикатите. Удължаването на отпуска за възстановяване след прекарана инфекция бе договорено между социалните партньори преди месец.

Според проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ 44 на сто от учителите не желаят да се ваксинират. В допитването са участвали 1584 педагогически специалисти. 41% отговарят, че все още се колебаят. Според 37 на сто от анкетираните липсва смислена информация за ваксините, а 46% заявяват, че са частично осведомени.

Половината учители са на мнение, че предварителните изследвания трябва да са безплатни за съсловието.

На Отрасловия съвет е препоръчано също директорите да не оставят повече от 4% преходен остатък в бюджетите. Има практика такива средства да се прехвърлят за догодина, за да могат с тях да се извършват по-мащабни ремонти. Но експертите от просветното министерство са посъветвали работоателите в системата да не оставят твърде големи суми.

Друга от темите на онлайн срещата е било връщането в клас след коледната ваканция за по-големите ученици. Националният оперативен щаб вече се произнесе, че от 4 януари в клас се връщат децата от 1. до 4. клас. Тогава отварят детските градини и ясли.

Според работодателите и синдикатите, предвид епидемичната обстановка, за по-големите трябва да се прилага отново диференцираният подход – училища с повече заболели с грипоподобни симптоми да минават онлайн, а където няма, да се учи присъствено.

Според анкета на синдикат „Образование“ половината от учителите считат, че образователната система може да започне редовен учебен процес с прилагане на диференциран подход от януари догодина, а останалите са на обратното мнение. По мнението на 68.3 на сто от анкетираните удължаването на учебното време няма да компенсира натрупаните дефицити. На противоположната позиция са 31.7%.